• DOLAR 32.507
  • EURO 34.787
  • ALTIN 2492.473
  • ...
SON DAKİKA
Mültecilerin Avrupası: Rüya mı, hayal kırıklığı mı?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

PARİS - Siyasi karışıklık ya da iç savaştan kaçarak Avrupa'ya sığınan mültecilerden bazıları rüyalarının gerçeğe dönüştüğü hissini taşırken, kimileri hayal kırıklığına uğradığını belirtiyor.

Irak'tan Afganistan'a, Suriye'den Eritre'ye kadar değişik coğrafyalardaki evlerini farklı nedenler yüzünden bırakarak Avrupa'ya sığınan mülteciler, Avrupa'daki yeni yaşamlarını ve sığındıkları ülkelerin umdukları gibi çıkıp çıkmadıklarını AA mikrofonlarına anlattılar.

Irak'taki mezhep çatışmasından kaçarak Brüksel'e gelen ve sığınmacı statüsü alan Bağdatlı Ahmed Suhi, ülkesinde kendilerine büyük eziyetler edildiğini ve kaçmak zorunda kaldığını söyledi.

Henüz 28 yaşında olan Suhi, Türkiye üzerinden Kos (İstanköy) adasına geldiklerini, adadan da Makedonya sınırına geçtiğini anlattı. Ailesiyle Makedonya'dan Sırbistan'a geçmek için dağları tırmandıklarını gözleri dolarak hatırlayan Suhi, bu zorlu yolculuğun sonunda ulaştığı Brüksel'deki hayatından memnun. "Şimdiye kadar gördüğüm en kibar insanlar ve en güzel ülke. Irak'ta beni öldürebilirlerdi" diyen Suhi'nin Avrupa rüyası gerçekleşmişe benziyor.

Oğlu ve kardeşiyle Brüksel'e gelen Iraklı Abdülkerim de Suhi gibi tercihinden memnun. Irak'ta yaşadığı sıkıntıları anlatırken gözleri dolan Abdülkerim, "İnsana değer verilen, insan haklarının korunduğu bir ülkeye gitmek istiyordum. Irak'ta bunları kimse önemsemiyor" ifadelerini kullandı. Abdülkerim, bir daha ülkesine dönmek istemediğine vurgu yaparak, "En azından burada onurumuzla ölebiliriz" diye ekledi.

"Bir an evvel Paris'ten Calais'ye gitmeli oradan da İngiltere tarafına geçmeliyim"

Suriyeli 55 yaşındaki Hasan Alsaeh, İsveç'teki yaşamı görünce hayal kırıklığına uğramış. Kaçak yollarla İsveç'e giren Alsaeh 1,5 yılda yaşadıklarından sonra Avrupa'da toz pembe bir hayat olmadığını dile getiriyor. Alsaeh, kendisi İsveç'teyken 2 çocuğunun ölüm haberi karşısında ise kahrolmuş.

Eşini ve çocuklarını Suriye'de bırakan Alsaeh, İsveç'te bir odada 5-10 kişi kalarak yaşamını sürdürdüğünü anlatırken, Afganistanlı Ahmad Zaki Halil de İsveç'de aradığını bulamayanlardan.

Halil, her ne kadar Afganistan'daki iç karışıklıklık nedeniyle ülkesine dönemeyeceğini söylese de İsveç'te kalmaktan da memnun değil.

Sudan'ın başkenti Hortum'dan Paris'e gelen 23 yaşındaki Ömer Ebu Al Kassem'ın amacı ise İngiltere'ye gitmek.

Binlerce sığınmacıya mezar olan Lampedusa adasından Güney Fransa'ya gelmeyi başaran Al Kassem henüz 3 gündür Paris'te.

Yaklaşık 12 gün açık denizde hayatta kalmayı başararak Paris'e gelen Al Kassem, İngiltere'ye giderse hayatının kurtulacağını düşünüyor. Fransa'da sığınmacı prosedürünün çok zor ve zaman aldığından dert yanan Al Kassem, en güvenli limanın İngiltere olduğu görüşünde.

Fransa'nın Manş denizi kıyısında yer alan Calais'ye giden trenlerin birine kaçak olarak binmeyi planlayan Al Kassem, "Her an her saniye önemli. Kaybedecek zamanım yok. Bir an evvel Paris'ten Calais'ye gitmeli oradan da İngiltere tarafına geçmeliyim. Kardeşim bekliyor. Orada benim için hayat çok daha güzel olacak" diye ekledi.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir