• DOLAR 32.589
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2412.379
  • ...
Yasak Bölgede Toplu Mezar İddiasına Dava
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van Barosu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi ve Mazlum-Der Van Şubesi yetkilileri, Van`da askeri yasak bölge alanında bulunan Toprakkale mevkiinde bir taş mağarada toplu mezar olduğu iddiasıyla Van Cumhuriyet Başsavcılığı`na suç duyurusunda bulundu.

Van Adliyesi önünde toplanan İHD Van Şubesi ve Mazlum-Der Van Şubesi yetkilileri adına açıklama yapan Van Barosu İnsan Hakları Komisyonu üyesi Avukat Abdulbasit Bildirici, insan hakları örgütleri tarafından yapılan çalışmada, bölgede çok sayıda toplu mezar tespit edildiğini öne sürerek, Bitlis`in Mutki ilçesinde bir karakolun bahçesindeki toplu mezarın açıldığını, diğer toplu mezarların ise açılmayı beklediğini söyledi.


12 Eylül müdahalesinin ardından `askeri bölge` olarak korunan Topraklale`deki mağaranın bir toplu mezar olduğuna dair önemli şüphelerin bulunduğunu belirten Bildirici, ``1995 yılında kardeşini kaybeden Vanlı bir vatandaşın anlattıklarında bu gizlidir. Bu tanık, gözleri bağlanarak yaklaşık yarım saatlik yolcuğun ardından bir mağarada gözleri açılınca, kokuşmuş onlarca cesetle karşılaşmıştır. Bu manzaraya fazla dayanamayan bu kişi, çıkmak isteyince gözleri bağlanarak mağaradan çıkarılmıştır. Kaybolan kardeşi şimdiye kadar bulunamamıştır. Tahminlere göre vatandaşın anlattığı mağara, Toprakkale`deki mağaradır. Delillerin kaybolmaması için askeri yasak bölgedeki mağara derhal incelenmelidir.`` dedi.

Basın açıklamasının ardında avukatlar, ismi gizli tutulan tanığın ifadesi doğrultusunda Toprakkale`deki toplu mezar iddiasının araştırılması için Van Cumhuriyet Başsavcılığı`na suç duyurusunda bulundu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir