• DOLAR 32.519
  • EURO 34.641
  • ALTIN 2489.941
  • ...
Av sezonu başladı balıkçının yüzü güldü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1 Eylül`de sona eren av yasağının ardından ‘Vira bismillah` diyen balıkçılar avlanmaya başlarken Adana`da da balık tezgâhları çeşit çeşit balıkla doldu. Hamsi`den Çukra`ya birçok balığın bulunduğu balıkçılar çarşısında en çok ilgiyi ise iki kişinin zor kaldırabildiği Köpekbalığı çekti.

Yazın avlanma yasağı nedeniyle sadece tatlı su balığı satmak zorunda olan Adana Balıkçılar Çarşısı esnafının yüzü yeni sezonla birlikte güldü. Yaz aylarında balık satışlarının oldukça gerilediğine dikkat çeken balıkçı esnafı, Kurban Bayramı öncesinde mutlaka herkesin beyaz et tüketmelerini tavsiye ettiler.

Akdeniz`e sahili bulunan Adana`da balık tüketiminin çok az olduğunu belirten balıkçı esnafından İsmail Ulçay, “Balık yeme kültürünün oldukça düşük olduğu Adana`da yaz aylarında satışlarımız durma noktasına gelmişti. Av sezonunun açılmasıyla birlikte tezgâhlarımız taze balıkla doldu.” dedi.

Kurban Bayramı döneminde beyaz et tüketiminin azaldığına dikkat çeken Ulçay,  en azından bayram öncesi herkesin mutlaka balık tüketmesini istedi. Balığın diğer tüm etlerden daha faydalı bir besin olduğunu ifade eden Ulçay, uzmanların yaşlı ve çocuklara haftada en az iki defa balık yemelerini tavsiye ettiğini belirtti.

Balığın çok lezzetli ve besleyici bir ürün olduğunu ifade eden Furkan Ay ise balık kilogram fiyatlarını şöyle aktardı: “Sardalya 5, İstavrit 6, Karadeniz Hamsi, Kum Levrek 7, Alabalık 12, Çukra, Somon 15, Köpekbalığı 15 ve Logos 75 TL”

Öte yandan; balıkta başta fosfor olmak üzere, iyot, demir ve kalsiyum gibi madensel tuzlar ile A, D ve B 12 vitaminleri bulunduğunu belirten uzmanlar balık tüketilmesini tavsiye ediyor.

Balığın besleyici özelliğinin yanı sıra faydaları da şöyle sıralanıyor:

-Bedene güç ve enerji verir

-Zihin yorgunluğunu giderir

-Yapısındaki demir sayesinde kan yapar

-Balıktaki kalsiyum kemiklerin büyümesini sağlar ve özellikle çocukluk çağlarında gelişmeyi kolaylaştırır

-Çok gerekli madensel tuzlardan biri olan iyot, vitaminlerin ve diğer madensel tuzların özümlenmesini sağlar.

-Balık etinde bulunan A vitamini gözlere kuvvet verir. (Ayhan Kaya-İLKHA)
























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir