• DOLAR 32.569
  • EURO 34.925
  • ALTIN 2431.86
  • ...
Öcalan savaşı durdurur mu?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hüseyin Kaya / Doğruhaber

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık, 16 Temmuz 2015 tarihinde bir açıklama yaptı. 2.5 yıl önce ateşkesi sağlayan kişinin Abdullah Öcalan olduğunu iddia ederek, Öcalan üzerinde bugün tecrit varsa ve baş müzâkereci olarak bu görevini yerine getirecek koşullar yoksa ateşkesin de yok anlamında olduğunu söyledi.

Yani Pkk 17 Temmuz`da ateşkesi resmen bitirdi.

20 Temmuz`da Suruç patlaması gerçekleşti

22 Temmuz`da Ceylanpınar`da 2 polis yataklarında infaz edildi, Fırat Haber Ajansı saldırıyı Pkk`nin üstlendiğini duyurdu.

Herkes şunu soruyordu: Pkk, ateşkesi neden bitirdi? Alan neredeyse tümüyle kendisine teslim edilmişken, tam bir paralel devlet haline gelmişken bu girişimin nedeni ne idi?

Birkaç sebebi var.

Pkk kendini tarihinin en güçlü döneminde görüyordu.

Uluslararası desteğe sahipti.

Seçim sonrası hükümet kurulamaması ya da çok parçalı koalisyon ihtimaline güvendi Pkk kurmayları.

Ama hesaplar ters tepti

Pkk, ummadığı bir saldırı ile karşı karşıya ve büyük zayiatlar veriyor.

Strateji değişikliğine gittiler.

Pkk`nin üniformalıları her açıklamalarıyla savaşı biraz daha kızıştırdıkları için, sivil giyimlilerle yer değiştirdiler.

Kürsüye KCK yöneticisi Zübeyir Aydar geçti.

Ak Partiyi ve Erdoğan`ı suçladı, Pkk`yi ise ilkeli ve sözüne sadık bir hareket olarak tanımladı. Siyasete şans tanındığını ancak tek taraflı olarak sürecin bu noktaya getirildiğini savunan Aydar, şunları söyledi:

“Biz ateşkesi bozmadık, saldırılara misilleme yaptık. Halen de siyasetin yolunu açabilmek adına değerlendirmelerde bulunuyoruz. Bugün hükümet 28 Şubat`ta varılan mutabakata uygun hareket edeceğini açıklarsa, yani İmralı`nın kapısı açılırsa, biz de bu adımı karşılıksız bırakmayız. Türkiye aslında bir tehdit altında değil, bu bir ‘Saray savunması`dır.”

Öcalan, “Ülke dışına çıkın” dedi, çıkmadılar.

Öcalan, “silah bırakın” dedi, bırakmadılar.

“Öcalan esirdir ve iradesi baskı altındadır. O yüzden de bu konularda çağrıda bulunamaz” dediler.

Peki şimdi Öcalan “esir” değil mi?

Demek ki bu bir siyasi manevradır.

Plan şöyle işleyecek:

Öcalan çağrıda bulunacak ve Pkk tek taraflı ateşkes ilan edecek. Hükümet eğer ateşkesi kabul ederse sorun yok ve Pkk vesayeti kaldığı yerden devam edecek. Eğer ateşkesi kabul etmezse, güçlü bir ulusal ve uluslararası basın desteği ile hükümet yıpratılacak, “Erdoğan`ın siyasi hırsları için savaş istediği” tezi işlenecek. Düşük yoğunluklu bir savaş ile işler rayına konursa Erdoğan zayıflar ve Pkk vesayeti güçlenerek devam eder.

Bunlar projeler tabii.

Ama şuna dikkati çekmek istiyorum ki, Pkk`yi bu arayışlara iten sebep, yediği darbeler ve içinde bulunduğu zor durumdur. Pkk`nin zayıflaması HDP`nin dağılması anlamına gelir ki, bu durum bazıları için kabus anlamına geliyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir