• DOLAR 32.487
  • EURO 34.96
  • ALTIN 2431.709
  • ...
Vasat Olmak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Başyazı / İnzar Dergisi
 
Bismillahirrahmanirrahim

“İşte böylece sizin insanlığa şahitler olmanız, Resûl`ün de size şahit olması için sizi vasat bir ümmet kıldık.” (Bakara: 143)

Abdullah bin Mes`ûd ve Câbir bin Abdullah (ra)`dan rivayet edildiğine göre Peygamberimiz Aleyhisselatu Vesselam eliyle yere bir çizgi çizer ve şöyle buyurur:

“İşte Allah`ın dosdoğru yolu budur.” Ardından bu çizginin sağına ve soluna da çizgiler çizip sözüne şöyle devam eder: “İşte bu yolların her birinde bir şeytan vardır ve insanları o yola çağırır.”

İslami kavramlara değişik anlamlar yükleyip Müslümanların algısını etkilemeyi ve farklı yönlere kanalize etmeyi hedefleyen İslam düşmanlarının istismar ettikleri kavramlardan biri de “vasat ümmet” kavramıdır.

Vasat olmak, sorumluluktan kaçmak değil, aksine sorumluluk yüklenmektir. Vasat Müslüman, kimseye zulmetmediği gibi başkasının zulmüne boyun eğmeyendir. Bozguncuların haksızlık ve zulmünün karşısında duran, Allah`ın hududlarına riayet edendir.

Vasat yol, Allah Teâlâ`nın Müslümanlar için tayin ettiği dosdoğru yoldur. Hayatı Kur`an ve sünnet çerçevesinde şekillendirmektir. İnsanlara karşı şahitlik etmek ve onlar arasında adaletin ikamesi için çabalamaktır. Hayatın her alanında İslam`ın emir ve yasaklarına uymak ve Müslümanca yaşamaktır.

Vasat Müslüman ...
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir