• DOLAR 32.518
  • EURO 34.953
  • ALTIN 2431.099
  • ...
Suriyelilerin İŞ KUR`u "Rızık" işsiz Suriyelilere umut oluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suriye`de 2011 yılında başlayan milyonlarca insanın mülteci durumuna düşmesine sebep olan iç savaş hala devam ederken savaştan kaçarak komşu ülkelere sığınan Suriyelilerin hayata tutunma mücadelesi devam ediyor. En çok Suriyeli sığınmacı barındıran illerin başında yer alan Şanlıurfa`da, artık kentin en işlek yerlerinde Suriyeliler tarafından açılan işyerlerine rastlamak mümkün oluyor.

İşyeri açma gibi bir imkâna sahip olmayan binlerce Suriyeli, kimseye yük olmadan hayata tutunmaya çalışıyor. Suriyelilerin iş bulma sorununu çözmek amacıyla Şanlıurfa`da bir araya gelen Suriyeli bazı dernekler, Suriyelilerin kendi ayakları üzerinde durması için onlara iş bulmak amacıyla 2014 yılının Ocak ayında Türkiye`deki İŞ-KUR benzeri ‘Rızk İstihdam Ofisi` adıyla bir ofis kurdu.

Merkezi Şanlıurfa`da bulunan ve 12 çalışanı olan ofis, Suriyelilerin kalkınma ve gelişimine öncülük yapmak, mesleki yeterliliklerini geliştirmek ve onlara iş bulmak amaçlı, istihdama yönelik, kâr amacı gütmeyen bir kurum. Finansal desteğini Suriye Formu altında birleşen 6 dernekten alan ofise, uçak mühendisi, doktor, mimar, öğretmen gibi meslek dallarından bile iş başvuruları oluyor.

Ofise başvuran yaklaşık 15 bin 500 Suriyeliden 3 bin 500`i istihdam edildi. İş bulma konusunda çok titiz davranan ofis, yaptıkları araştırma sonucu kendilerine güven vermeyen kişi ve kurumlara işçi vermedikleri gibi yine kendisinden emin olmadıkları bir Suriyeliyi de işçi olarak göndermiyor.

Suriyelilerin yaşamış oldukları sorunları hafifletmek amacıyla bu işe giriştiklerini belirten Rızık istihdam Ofisi Müdürü Enes Abdalmuhsen El Şihab “Şu an yaklaşık 3 bin aileyi istihdam ettik ayrıca yaklaşık 15 bin insan da bu ofis aracılığıyla iş imkânına sahip oldu. Üstelik biz bunları yaparken ne işverenden ne de işçilerden herhangi bir ücret de talep etmiyoruz. Ve bizim hedefimiz bu ofis gibi değişik birçok ilde şube açmaktır.” diye konuştu.

Başvuranlar arasında uçak mühendisi, doktor, mimar, öğretmen var

Çok çeşitli meslek dallarından başvuru aldıklarını ifade eden Şihab, kendilerine uçak mühendisi, doktor, mimar, öğretmen gibi meslek dallarından bile iş başvuruları olduğunu ve birçoğuna iş imkânı bulduklarını söyledi.

Ofisin Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Abdullah Özdemir konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Yaklaşık bir yıl önce Suriyelilerin başvurabileceği ofisi açtık. Yaklaşık 15 bin 500 Suriyeli iş başvurusunda bulundu, bunlardan 3 bin 500 kişiyi istihdam ettik. Şu an iş başvurusunda bulunan mühendis sayımız 37, doktor 163 öğretmen bin 453, eczacı 442, marangoz 682, demirci 286, inşaat işçisi sayısı 854, vasıfsız olarak başvuru yapan Suriyeli sayısı 4 bin 156, avukat bin 394 ve şoför olarak başvuru yapan Suriyeli sayısı 181 kişidir.” diye konuştu. (Osman Gülebak- İLKHA)
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir