• DOLAR 32.585
  • EURO 34.725
  • ALTIN 2526.605
  • ...
Erdoğan`dan Avrupa ülkelerine mülteci tepkisi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

60 ülkeden binin üzerinde iş adamı ve finans dünyası temsilcisinin katıldığı B20 Türkiye Konferansı başladı. Konferansın açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM'nin yapısından Suriye'nin durumu ve mültecilerin sorunlarına kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu.

Batı merkezli dünyanın geride kaldığını ve çok merkezli bir dünyanın artık kabul edilmesi gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2. Dünya Savaşı'ndan sonra tesis edilen küresel güvenlik sistemi işlemiyor. BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi olan ülkeler hiçbir soruna eğilmeyen bir konuma düşmüştür.

Bunun için biz 'Dünya 5'ten büyüktür' diyoruz. 196 tane ülkenin kaderi bu 5 tane ülkeden ikisinin, iki dudağı arasına mahkum edilemez diyoruz. Öyleyse bunları birilerinin söylemesi lazım. Erdoğan söylediği için dünya medyası kötü olarak lanse ediyor. Varın kötü lanse edin. Bizler inandığımız doğruları söylemeyecek olursak o zaman bu noktada hiçbir zaman hak hakim olmayacak, zalimler dünyaya hakim olacak." dedi.

Küresel barış olmadan ekonomik hedeflere ulaşılamayacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Batılı ülkeleri de başta Suriye olmak üzere Ortadoğu'da yaşananlara duyarsız kalmakla suçladı.

Mülteciler konusunda da Avrupa ülkelerini eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, " Dünyanın en kadim medeniyetlerine beşiklik eden Akdeniz'i mülteciler için bir mezara dönüştüren Avrupa ülkeleri, hayatını kaybeden her mültecinin vebaline ortaktır." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "Akdeniz'de bizi biz yapan değerler boğulmaktadır. Kasten botları batırılarak ölümlere götürülen her mülteci bu gerçeğin acı birer temsilcisidir. Akdeniz ve Ege'de boğularak ölen ve cesetleri kıyılarımıza vuran herkes bizim yüreğimizde derin bir acı açıyor." dedi.

Batılı ülkelere teröre karşı birlikte mücadele çağrısı da yapan Erdoğan, şunları söyledi: "Bazılarının ayrım yaparak kimilerine karşı mücadele ederken kimini de doğrudan ya da dolaylı desteklemesini huzurlarınıza bir kez daha şiddetle kınıyorum. Terör nerede alev alırsa alsın sonunda tüm dünyayı yakıp kavuran bir felakete dönüşeceği asla unutulmamalıdır. Terörle mücadele konusunda başta Batı olmak üzere hassas olmaya ve işbirliği yapmaya davet ediyorum."  (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir