• DOLAR 32.403
  • EURO 35.37
  • ALTIN 2325.517
  • ...
O fotoğraflar dünyayı ayağa kaldırdı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DHA muhabiri Nilüfer Demir`in objektifinden dünyaya yayılan fotoğraflar Avrupa`ya gitme umudu yaşayan yüzbinlerce kaçak göçmenin yaşadığı insanlık dramını belki en iyi belgeleyen kare oldu.

Fotoğrafların açık şekilde yayınlanıp yayınlanmaması gerektiği de tartışılan başka bir konu oldu. İngiliz gazetelerinin bir kısmı fotoğrafları yayınlamaya karar verirken bir kısmı da okuyucularına uyarıda bulunarak fotoğrafları sayfalarına taşıdılar.

Fotoğrafı baş sayfasında yayınlanan İngiliz Independent gazetesi, göçmen krizinin etkisini keskin bir şekilde anlattığı için bu fotoğrafları kullanmaya karar verdiğini vurguladı.

Gazete, "Eğer bir Suriyeli çocuğun cansız bedeninin sahile vuran bu olağanüstü güçlü görselleri Avrupa'nın göçmenlere yönelik tavrını değiştirmeyecekse, ne değiştirecek?" başlıklı haberinde şu ifadeleri kullandı:

"Independent, göçmen krizinin etkisini keskin bir şekilde yansıttığı için fotoğrafları kullanma kararı aldı. Göçmen krizine ilişkin sık sık sarf edilen sözler arasında, birçok göçmenin karşılaştığı umutsuz durumu unutmak çok kolay."

Daily Mail

İngiltere`nin en çok okunan tabloid gazetelerinden Daily Mail ise haberi "çarpıcı içerik" uyarısıyla verdi. Gazetenin fotoğrafları buzlaması dikkat çekti.

Guardian

Guardian gazetesi fotoğrafları buzlamadan yayınlamayı tercih etti ve şu uyarıda bulundu: "Bu haberde yer alan fotoğraflar okuyucularımız tarafından üzücü bulunabilir"

Gazete, "Mültecilerin trajik durumunu gösteren boğulmuş Suriyeli çocuğun şok edici fotoğrafları" başlıklı haberinde fotoğrafların basına yansımasından kısa bir süre sonra sosyal medyada yayıldığını ve KıyıyaVuranInsanlık hash tag`ı ile açılan Tweet`in dünyada en çok konuşulan konusu olduğunu yazdı.

Daily Mirror

İngiltere`nin diğer bir tabloid gazetesi Daily Mirror da fotoğrafları yayınlarken uyarı veren gazetelerden biri oldu.

"Avrupa`daki göçmenlik krizinin masum kurbanları: Suriyeli çocuklar Yunan Adası`na varmaya çalışırken boğularak sahile vurdu" başlıklı haberinde gazete şu ifadeleri kullandı:

Uyarı: Üzüntü verici fotoğraflar

"İngiliz turistler Bodrum sahillerinde tatil yaparken sadece birkaç kilometre uzakta Türk polisi kıyıya vuran küçük bir Suriyeli çocuğun cesedini taşıyor."

Yankı uyandıran fotoğraflar tüm dünyada

DHA'nın dünyada büyük yankı uyandıran fotoğraflarını alan Reuters, AFP ve EPA gibi ajanslar tüm dünyada yüzlerce medya kuruluşuna geçerken, görüntülü haber ajansı APTN de birçok televizyon kanalına servis etti.

Bu ajansların yanında, görüntü ve fotoğrafları DHA'dan alyan CNN International, BBC gibi tüm dünyada izlenen kanallar ve Alman medya devi Bild gibi yayın organları da, fotoğraf ve görüntüleri izleyici ve okuyucularına iletti.

TİMES: FOTOĞRAF YÜREKLERİ PARÇALIYOR

İngiltere'de yayımlanan Times gazetesi, "Fotoğraf yürekleri parçalıyor" başlığı ile verdiği haberde, Bodrum açıklarında sahile vuran Aylan'ın fotoğrafının göçün insani maliyetini gözler önüne serdiğini vurgulayarak göçmenler konusunda Avrupa`nın ikiye bölündüğünü yazdı.

Bodrum açıklarında sahile vuran Suriyeli Aylan'ın cansız bedeninin haberi tüm dünyayı ayağa kaldırırken, İngiltere`de de gazetelerinin çoğu haberi manşetten verdi.

“Fotoğraf göçün insani maliyetini gözler önüne serdi"

Bodrum'dan Yunanistan'ın Kos Adası'na geçmeye çalışırken teknelerinin batması sonucu hayatını kaybeden 3 yaşındaki Aylan Kurdi'nin yürekleri sızlatan haberi, bir jandarma görevlisinin Aylan'ın cansız bedenini taşırken çekilmiş görüntülerini yayımlamayı tercih eden Times, göçmenler konusunda Avrupa`nın ikiye bölündüğünü yazdı.

Times, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da en büyük göç akınının yaşandığını, Aylan'ın yürekleri parçalayan fotoğrafının ise göçün insani maliyetini gözler önüne serdiğini ifade ederek, Avrupalı liderlerin göçmenlerle ilgili krizde çözümden uzak olduklarını iddia etti.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban`ın Brüksel'e giderek ülkesinin Müslüman mültecileri topraklarına kabul etmeye hazır olmadığını söyleyeceğini ifade eden gazete, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın açıklamalarına yer vererek, Cameron`ın Almanya'nın daha fazla sığınmacıyı kabul etmeye yönelik taleplerine boyun eğmeyeceği sözlerine yer verdi.

Gazete Almanya'dan alınacak dersler, Avrupa'nın mülteci krizini çözmeyeceğini ifade ederek, göçmen çocuklarının kötü durumunun Avrupa'nın vicdanını harekete geçirdiğini vurguladı.

"Tartışmalar yeniden alevlendi"

Daily Telegraph ise, Avrupa'da göçmen krizinin giderek arttığını, Türkiye'de yaşanan bu son olayın konuyla ilgili tartışmaları yeniden alevlendirdiğini belirtti.

Gazete, Avrupa Birliği içinde sınır kontrollerine yeniden başlanması gerektiğini vurgulayarak, Schengen Bölgesi içinde hareket serbestliğinin kısıtlanması gerektiğine dikkati çekti.

İspanya Bodrum sahiline vuran minik çocuğun fotoğrafı ile sarsıldı


İspanya basını Bodrum sahiline vuran DHA muhabiri Nilüfer Demir`in çektiği minik Suriyeli çocuğun fotoğrafı ile sarsıldı.


İspanya'da yayınlanan tüm gazeteler Suriye'nin Kobani kentinden gelen 3 yaşındaki Aylan`ın kıyıya vuran cansız bedenini manşetlerine taşıdı.


El Pais: "Bu fotoğraf Avrupa'nın değerlerini dondurdu. Mülteci dramını anlatan en güzel fotoğraf"


El Mundo: "Plaj çocuğu. Avrupa bu kareye bakarak kendine gelmeli".


El Correo: "Utanç fotoğrafı. Türkiye'den Yunanistan sahillerine geçmek isterken batan bottan kıyıya vuran bu çocuğun cesetten herkes suçludur".


El Periodico: " Daha nereye kadar sabredeceksiniz? Sahile vuran çocuğun cesedi Avrupayı şok etti".


La Nueva Espana: "Bu fotoğraf dünyayı ayağa kaldırdı. Suriye'deki savaşın utancı sahillere vurdu".


Las Provencias: "Dram Avrupa kapılarına dayandı. Türk sahillerine vuran çocuk cesetleri dünyayı sarstı".

DHA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir