• DOLAR 32.603
  • EURO 34.807
  • ALTIN 2492.019
  • ...
Van esnafına sahip çıkın!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin Aydemir, esnaf ve sanatkârların son yaşanan olaylardan dolayı büyük bir mağduriyet yaşadıklarını belirterek, bu mağduriyetlerin önlenmesi için devletin biran önce destek vermesi talebinde bulundu.

Bölgede artarak devam eden olayların en çok esnafı mağdur ettiğini belirten Aydemir, 2011`de yaşanan depremler ve 6-8 Ekim olaylarının şokunu atlatamayan Van esnafının son yaşanan çatışmaların oluşturduğu olumsuz ortamla iyice darboğaza girdiğini söyledi.

Konuyla ilgili olarak İlke Haber Ajansına konuşan ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin Aydemir, devletin olaylardan dolayı mağdur olan esnafa KOSGEB`ten faizsiz kredi ile destek vermesini istedi.

Esnaf depremden sonra verilen krediden yararlanamadı

Esnafın 2011`de yaşanan depremden sonra devletin verdiği faizsiz krediden yararlanamadığını ifade eden Aydemir, depremden bu yana devletin esnafa hiçbir katkısının olmadığını belirterek, “Faizsiz krediyle şirketlere 100 bin lira, küçük esnafa 30 bin lira kredi verildi. Ancak bunu da kolay bir şekilde vermeyip iki kişilik kefil veya teminat istedi. Tabi çeki-senedi olmayan esnafa verilmedi. KOSGEB kredisine yaklaşık 4 bininin üstünde esnaf başvurdu. Fakat yarısının başvurusu onaylanmadı. Bankalar kendi özel kredili müşterilerinin hesaplarına 100`er bin lira aktardı. Bunun için birebir bankaları gezdik, esnafın bu durumunu gördük. Oda`mıza bağlı bin kişilik esnaftan yüz kişi bile kredi alamadı. ” şeklinde konuştu.

“Esnaf büyük mağduriyet yaşıyor”

Esnafın deprem sonrası adeta dip yapmış işlerinin İranlı turistlerin kente gelmesiyle beraber düzeldiğine vurgu yapan Aydemir, bölgede yaşanan son çatışma ortamından sonra bu imkânının da ortadan kalktığını, esnafın bu son darbe ile ciddi bir şekilde etkilendiğini söyledi.

Aydemir, “İran`dan gelen otobüslere yapılan saldırı sonucu İranlı turistler bölgeden tamamen çekildi. Bu yüzden ilimizdeki esnaf çok mağdur durumdadır. Şuan esnaf kirasını, çekini, senedini ve sosyal güvencesini ödeyemediği için çok büyük bir zorluk içerisindedir.”  dedi.

“Esnafa faizsiz kredi desteği istiyoruz”
Yaşanan olaylarda esnafın mağduriyetinin önlenmesi için devletin sicil affı çıkararak, faizsiz kredi desteği vermesini talep eden Aydemir, yaşanan olaylarda mağdur olan esnafa devletin acil bir destek vermesi gerektiğini söyledi.

“Esnaf mağdur edilmesin”
Emekli olan esnafın emekli maaşı ile geçinemediği için iş yeri çalıştırmaya devam ettiğini belirten Aydemir, bu nedenle emekli maaşından yapılan yüzde 15 kesintinin kaldırılmasının esnafı rahatlatacağını dile getirdi.

Aydemir, “SGK ve BAĞKUR`dan emekli olan esnafımız, almış olduğu maaşla geçimini sağlayamadığı için iş yeri açmak zorunda kalıyor. Açtığı iş yerinde genellikle küçük bir iş yeri oluyor. Devlette ticaret yapıyor diye ‘Sosyal Güvenlik` adı altında emekli esnafın aylığından yüzde 15 kesmektedir. Zaten yaptığı ticaretle devlete vergisini vermektedir. Bununla birlikte iş yerinin kirasını ve yanında çalıştırdığı kişilerin maaşını veriyor.  Durum böyleyken devletin emekli esnafın aylığından yüzde 15 kesmesi onları mağdur ediyor.” diye konuştu.

“Mahallelerde acil güvenlik sağlansın!”
Van'ın İpekyolu ilçesine bağlı Hacıbekir (Xaçort), Yenimahalle, Esenler ve Karşıyaka mahallelerinde yaşanan olaylardan dolayı iş yapamayan küçük esnafın kepenk kapattığını vurgulayan Aydemir, biran önce güvenliğin sağlanmasını talep ederek şu ifadeleri kullandı:

“İlimizde yaşanan olaylar nedeniyle, özellikle Hacıbekir, Yenimahalle, Esenler ve Karşıyaka mahallelerinde bulunan esnaf dar boğaza sokulmuş durumdadır. Orada bulunan esnaf ve sanatkârlarımızın güvenliği sağlanamamaktadır. Bazı esnaflar aksam saat 5`te kepenk kapatmak zorunda kalırken, bazısı da dükkânını gün boyunca açamıyor. Bu durumu odamıza bildiren mahalle esnafı; ‘güvenlik sorununun olmadığı bir ortam` istediklerini dile getiriyorlar.” dedi.

“Barış ve huzur istiyoruz”

“Barış ve huzurumuzu kim bozuyorsa bizler onlara karşıyız.” diyen Aydemir son olarak şunları kaydetti:

“Bizler tabi ki barış ve huzur isteriz. Ölenler başka bir ülkenin çocukları değildir. Oda olarak biran önce barış sürecinin devam etmesini ve huzurun tekrar sağlanmasını istiyoruz.” (Murat Dalgın – İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir