• DOLAR 32.376
  • EURO 35.064
  • ALTIN 2325.797
  • ...
Kurban Bayramı'nda et fiyatları neden artıyor?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala kurbanlıkların fiyatlarında yaşanan fiyat artışına yönelik değerlendirmelerde bulunan Baydöner Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Feridun Tuncer, Türkiye'de sürekli artış gösteren et fiyatları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Son 40-50 yıldır hem yaşanan köyden kente göç, hem de güvenlik problemleri nedeniyle meraların boşalmasından dolayı özellikle küçükbaş hayvan varlığının son 30-40 yılda yarı yarıya azaldığına dikkat çeken Tuncer, bugün yaşanan sorunların temelinde de esas olarak bunların yattığına dikkat çekti.

Tuncer, “Biz, küçükbaş hayvan varlığımızı kaybedince, kırmızı et fiyatlarındaki dengeleyici unsurumuzu kaybettik. Büyükbaş hayvancılığa kaldık. Oysaki büyükbaş hayvancılık endüstriyel tarım istiyor. Bizim buna coğrafyamız da müsait değil. İklimimizde müsait değil. Büyükbaş hayvancılıkla da baş başa kalınca yem fiyatları devreye giriyor. Yemin de önemli bir kısmını ithal etmek zorunda kalıyoruz. Böylece et fiyatları tırmanarak devam ediyor.” tespitinde bulundu.

Piyasada yüksek oranda et varken et fiyatları yine de artıyor

Ramazan süresi boyunca kırmızı et fiyatlarında yüzde 10'luk bir artış görüldüğünü belirten Tuncer, asıl artışın bundan sonra gerçekleşeceğini sözlerine ekledi.

Tuncer, “Çünkü kurban bayramı geliyor. Kurban Bayramı'nın bir özelliği var. Üretici normalde ticari bir işletmeye hayvanını teslim ettiğinde aldığı fiyatla, Kurban Bayramı'nda aynı hayvanı sattığında aldığı fiyat arasında fark var. Çünkü Kurban Bayramı'nda sattığı tüketici nihai tüketici. Yılda bir defa satın alma yapıyor. Alırken 30, 40, 50 TL sine bakmıyor. Canlı hayvanı alıyor, tartmıyor ve o şekilde kesiyor. Eğer şöyle yaparlarsa bunu daha rahat anlayabilirler; Hayvanlarını alıp kesip tarttıktan sonra, aynı hayvanı kasaptan bir bütün olarak alsaydı ne kadara alacaklarını karşılaştırdıklarında, arada ne kadar fiyat farkı olduğunu görecekler. Dolayısıyla, Kurban Bayramı gelirken ticari işletmeli hayvani kesim yerine vermek yerine, Kurban Bayramı'nda kurbanlık olarak satmak tercih ediliyor. Çünkü daha yüksek fiyat alınıyor. İşte bu durum fiyatın üzerinde baskı oluşturuyor.” dedi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir