• DOLAR 32.574
  • EURO 34.82
  • ALTIN 2500.453
  • ...
Kentsel dönüşüm mağdurlarından Diyarbakır belediyesine tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hz. Süleyman Türbesi ile beraber 27 Şehit Sahabenin naaşlarının medfun bulunduğu Diyarbakır merkez Sur ilçesi İçkale mevkiindeki yıkım çalışmalarına yaklaşık 3 yıl önce başlandığı belirten semt sakinleri, kendilerine ait mülkler karşılığında verilen istimlak bedellerine tepki göstererek mülklerinin hakkının verilmesi çağırısında bulundular.

UNESCO Dünya Kültür Mirası arasına alınan Sur ilçesi İçkale içerisinde bulunan yapıların tadilat, yıkım ve restorasyon çalışmalarının 3 yıla yakın bir süredir durdurulduğu belirten semt sakinleri mülkleri karşılığında UNESCO tarafından kendilerine ayrılan ödemelere de belediye tarafından el konulduğunu iddia etti.

Kentsel dönüşüm kapsamında TOKİ, Belediye ve Valilik tarafından yapılan çalışmalarda ücret konusunda anlaşanların evlerini sattıklarını ancak anlaşamayanların ise mülklerine mukabil değerlerinin altında para verildiğini belirterek evlerini satmadıkları öğrenildi.

Daha önce yerleri hakkında yapılan istimlaklarda belediyenin kendilerini çok mağdur ettiğini belirten semt sakinlerinden H.E. burada yapılacak olan çalışmaların önünü tıkamak gibi bir niyetlerinin olmadığını ancak evlerinin bedelinin de kendilerine verilmesini istediklerini söyledi.

Evlerini, değerinin altında bir miktar ile satmak istemediklerini belirten H.E, UNESCO`nun Dünya Kültür Mirası kapsamına aldıkları bölgede bulunan evleri için adil davranması ve evlerinin değerini vermesi durumunda da mağdur edilmeyeceklerini sözlerine ekledi.

“Belediye hizmet kurumudur siyaset kurumu değildir”

Kendilerinin 50 yıldan fazla bir süredir İçkale`de oturduklarını söyleyen R.Ö,   mahalle sakinleri olarak gerek surlar gerekse de İçkale hakkında yapılacak her türlü çalışmalar hakkında alınan kararlara saygı duyduklarını belirterek, “Ancak alınan bu kararlar bizi mağdur etmemeli.” şeklinde konuştu.

Bu güne  kadar evleri için ayrılan istimlak bedelinin her zaman için çok düşük tutulduğunu ve kendilerinin bu şekilde mağdur edildiğini belirten R.Ö, yaşanan bu sıkıntıdan belediyeyi sorumlu tutarak, belediyenin bu meselede dahi halka hizmet anlayışı yerine siyasi bir bakış açısıyla hareket ederek bu sıkıntıların hizmet anlayışı ile giderilebileceğinin altını çizdi.

Tarih kokan diyarımızı çöp kokan diyara çevirdiler

Bu güne kadar evlerinin terk etmemelerinin tek sebebinin kendilerine haksızlık yapılması ve evleri için hakları olan bedelin ödenmemesi olduğunu belirten bir diğer mahalle sakini D.İ ise, kendilerinin bu konuda mahkemelik olduklarını, mahkeme sonuçlandığında kendilerinin de karara göre hareket edeceklerini sözlerine ekledi.

D.İ, “Evimize verilen bu fiyatlar alay edilecek derecede. Onca yıllık evlerimizi birilerinin rantı için terk etmeyeceğiz.” İfadelerini kullandı. (Yunus Sırat/Emrah Deniz-İLKHA)


















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir