• DOLAR 32.362
  • EURO 35.346
  • ALTIN 2323.061
  • ...
Batmanlı esnaf tükenme noktasına geldi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yaşanan çatışmalar nedeniyle bölge ekonomisi büyük darbe alırken, ticari zarardan en fazla etkilenenler ise küçük esnaf oldu. İş yapamaz hale geldiklerini belirten Batmanlı esnaflar, kepenk indirecek seviyeye geldiklerini ifade ettiler.

Olayların devam etmesi halinde dükkânlarını kapatmak zorunda kalacaklarını ifade eden esnaf, artık silahların susması gerektiğini ve huzur içinde yaşamak istediklerini dile getirdiler.

Çeklerini karşılayamaz duruma geldiklerini belirten gümüşçü Nuri Beycan, “Bu olaylar sebebiyle halk çarşıya uğramaz oldu. Satış yapamıyoruz, çeklerimizi ödeyemiyoruz. Neredeyse her gün dükkâna boş geliyor, boş gidiyoruz. Bu olaylar böyle devam ederse dükkânlarımızı açamaz duruma geleceğiz. Huzur olmadığı zaman işlerimizde açılmaz. Huzur olduğu zaman işlerimizde açılır, müşteri daha çok gelir. Eskiden saat akşam 9’a kadar dükkânlarımız açıkken, özellikle bu olaylardan sonra saat akşam 5’ten sonra dükkânlarımızı kapatmak zorunda kalıyoruz.” dedi.

“Hakikaten esnaf çok zor durumda, ödemelerini yapamıyorlar”

Olayların ardından işlerinin bayağı azaldığını söyleyen ayakkabı satıcısı Yılmaz Kişmir, “Bu olaylar başladıktan sonra satışlarımız çok düştü. Artık ödemeleri yapmakta zorlanıyoruz. Bir an önce istiyoruz ki, eski günlere dönülsün, huzur olsun. Tekrar eski işlerimize dönelim. Çünkü hakikaten esnaf çok zor durumda, ödemelerini yapamıyorlar. Olaylardan dolayı millet tedirgin, dışarıya çıkamıyor. Tekrar eskisi gibi huzur olmasını istiyoruz. Tekrar işlerimizin açılmasını istiyoruz. Bunun için biz esnaf olarak şu anda çok mağduruz.” şeklinde konuştu. 

“Olaylar devam ederse, herkes dükkânını kapatıp gidecek”

Çatışmalardan önce 18 işçi çalıştırdığını ama şu an işlerin azalmasıyla 3 işçi çalıştırmak zorunda kaldığını vurgulayan inşaat malzemesi satıcısı Emrah Sarsılmaz ise şunları söyledi: “Ben Batmanlı bir esnaf olarak şu anda bu olaylardan kaynaklı olan işsizlikten yana çok sıkıntı çekiyorum. Artık eskisi gibi huzur gelsin istiyoruz ve bu kaos ortamı bir an önce son bulsun. Bizler esnaflar olarak bundan çok etkileniyoruz. Olaylar bu şekilde devam ederse, herkes dükkânını kapatıp gidecek. İşsizlik oranı daha da yükselecek. Benim gibi bir esnafın 18 tane personeli varken şu an 3’e düştü. Benim gibi bütün esnaflar bu sıkıntıyı çekiyor. Herkes kepenkleri kapatma durumuna kadar gelmiş, iş yok. Bölgemiz artık bu ortamı hak etmiyor.”

“Ne kirayı ne de işçilerin masrafını çıkarabiliyoruz”

Huzur ortamıyla birlikte iyi olan işlerinin, olayların ardından çok kötü duruma geldiğine dikkat çeken mobilyacı Umran Çile, “Bu olaylardan önce işlerimiz çok güzeldi. Ama bu olaylar başladığından beri maalesef işlerimiz durdu. Bu olaylar başladığından beri ne kirayı ne de işçilerin maaşlarını çıkartabiliyoruz. Hepimiz sıkını içerisindeyiz. Bizim istediğimiz, bir an evvel bu olayların durması ve bütün herkes kardeşçe yaşayıp, kendi işine-gücüne bakmasıdır. Hiç kimsenin kanın dökülmesini biz istemiyoruz. Böyle devam ederse dükkânımızı kapatmak zorunda kalacağız. Başka çaremiz yok, masrafları çıkartamıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Çarşı boş, iş hayatımız durmuş, ticaret yok”

İşlerini yüzde 90 oranında düşürdüğünü belirten telefoncu Metin Ağar, “Olaylardan önce işlerimiz gayet iyiydi ama bu olaylarla beraber işler yüzde doksan düşüşe uğradı. Şu anda biz hedeflerimizi yakalayamıyoruz. Hat satışı yapıyoruz. Telefon satamıyoruz.  Batman ilinde bulunan memur, asker, polis kesimi çarşıya çıkmıyor, şehre inmiyor. Zaten Batman hiç çıkmıyor. Çarşı boş, iş hayatımız durmuş, ticaret yok. Bu yönden tedirginiz. Bölge esnafı olarak bu olayların bitmesini istiyoruz.” dedi.

“Sıkıntımız yoktu huzurluyduk…”

Konfeksiyoncu Mehmet Şirin Işık da mağduriyetini şöyle dile getirdi: “Olaylardan önceki işlerimiz ile şimdiki işlerimiz arasında dağlar kadar fark var. Daha önceki işlerimde ödemelerimizi rahat bir şekilde yapabiliyorduk. Hiç bir sıkıntımız yoktu, huzurluyduk. Hiçbir ekonomik sıkıntımız yoktu. Ama bu iki aydır, olayların başladığından beri müthiş bir sıkıntı yaşıyoruz. Halk çekiniyor, alışveriş yapmaya korkuyor. Halkın huzuru yok, dışarıya çıkmaya bile korkuyorlar. Önceden gece saat on iki birlere kadar dolaşan millet, şu anda akşam ezanından sonra evine kapanıyor, dışarı çıkmaya korkuyor. Bizler bölge halkı olarak huzuru istiyoruz.”  (M. Fatih Akgül-İLKHA)















Bu haberler de ilginizi çekebilir