• DOLAR 32.426
  • EURO 35.857
  • ALTIN 2325.988
  • ...
"Bu ortamda sağlıklı bir seçim yapılamaz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

7 Haziran seçimlerinden sonra koalisyon hükümetinin kurulamaması üzerine alınan erken seçim kararı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Memur-Sen Van Temsilcisi Hikmet Bilgin ve Gazeteci Yazar Abdulhelim Almalı, çatışma ortamında sağlıklı bir seçimin yapılamayacağını belirtti.

Konuyla ilgili olarak İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) değerlendirmelerde bulunan Bilgin ve Almalı, 7 Haziran seçimlerinde sözde çözüm süreci ve çatışmazlık olmasına rağmen, halkın özgür iradesini sandıklara yansıtmasına müsaade edilmediğini belirterek, silahların gölgesinde sağlıklı bir seçim yapmanın mümkün olmadığını, dolayısıyla seçim güvenliği için çatışmazlık ortamının olmazsa olmaz olduğunu ifade ettiler.

“Sağlıklı bir seçim için önce halka yönelik baskılar ortadan kaldırılmalı”

7 Haziran seçimlerinin ardından başlayan bir çatışma sürecinin olduğunu hatırlatan Hikmet Bilgin, “ Çatışmazlık ve baskı ortamı ortadan kalkmadan insanlar kendilerini rahat hissetmeden, hür iradelerini ortaya koymaları mümkün değildir. Sağlıklı bir seçim için önce çatışma ve halka yönelik yaşanan baskıların ortadan kalkması gerekir. Silahların gölgesinde sağlıklı bir seçim yapmak mümkün değildir. Bunu çok açık bir şekilde belirtmek gerekir. Yoksa bölgede silah kimdeyse insanlar can güvenliklerinden dolayı onu tercih etmek zorunda kalacaktır. Çünkü insanlar kendi can ve mal güvenliklerini önceleyeceklerdir.” dedi.

“Önce doğru temeller üzerinde bir süreç başlatılmalı”

7 Haziran seçimlerinde sözde bir çözüm süreci olmasına rağmen, halka yönelik yaşanan baskıları hatırlatan Bilgin, “Şu an bölgede ciddi bir baskı  olduğu gerçeğine de bakıldığında, insanların gönül rahatlığıyla sandığa gitmesi mümkün değildir. Onun için seçimden önce bir uzlaşı ve doğru temeller üzerinde bir sürecin başlatılması gerekir. 7 Haziran seçimlerinde Ak Parti dahi seçim çalışması yapamadığını biliyoruz. Kaldı ki bu süreçte diğer partilerin seçim çalışması yapması da düşünülemez.” ifadelerini kullandı.

“İnsanların bu şartlarda doğru bir tercih yapması mümkün değil”

Çatışma süreciyle beraber bölgede ciddi anlamda bir endişe havasının hakim olduğunu hatırlatan Abdulhelim Almalı, “İnsanların bu şartlar altında sağlıklı bir karar vermeleri mümkün değildir. Ancak bir toplumda güven ve istikrarı sağlamak devletin görevidir. Böyle bir ortamda devlet güveni sağlayabilir mi? 7 Haziran seçimlerine bakılırsa zor. Dolayısıyla bu açıdan 1 Kasım seçimlerinin de çok sağlıklı olacağını bu ortamda söylemek doğru olmaz.” şeklinde konuştu.

Seçim güvenliğinin çok önemli olduğunu, bu ortamda da bir güvenlikten söz etmenin mümkün olmadığını aktaran Almalı, “Bu ortamda HDP/PKK’nin diğer partilere seçim çalışması yapma şansı da tanımayacağını biliyoruz. 7 Haziran seçimlerinde sözde çözüm sürecine rağmen yaşananlara bakıldığında bugün çatışma ortamında bunların çok daha fazlasının yaşanmayacağı garantisini kimse veremez.” diye konuştu. (Murat Dalgın-İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir