• DOLAR 32.601
  • EURO 34.741
  • ALTIN 2496.648
  • ...
Sumak tezgâhlardaki yerini aldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Özellikle Batman’ın Gercüş’e (Kercosê) bağlı Çiçekli (Şiferê), Seki (Xerabebena) ve cıvar köylerinde yetişen sumak (sımak), hasat sonrası Batman’da tezgâhlardaki yerini aldı.

Ağustos ayı başından itibaren toplanan sumak ayın ortalarına doğru tezgâhlarda satılmaya başlanıyor.

Köylerde toplanan sumağı toplu olarak alıp halka ulaştırdıklarını belirten baharatçı esnafı Hacı Doğan, sumağın Ağustos ayı başlarında köylüler tarafından toplandığını belirterek, toplatılan sumağı toptan alıp perakende olarak kilosunu 10 TL’ye sattıklarını, toz haline getirilmiş olan sumağın ise 30 TL’den satıldığını belirtti.

Aldıkları sumağın piyasa fazlasını stoklayarak yıl boyunca sattıklarını da belirten Doğan, özellikle sumak kullanan tüketicinin dikkat etmesi gereken bir husussun da, sumak yerine limon tozu ekşisinin satılıyor olması olduğunu söyledi.

Doğan, “Limon tozu, kimyasallardan oluştuğu için insan sağlığına zararlıdır. Sumak doğal ve sağlığa da faydalıdır. Bunun için tüketiciye limon tozu yerine sumak kullanmasını tavsiye ediyoruz.”  ifadelerini kullandı.

Devam olarak sumak kullandıklarını belirten vatandaşlardan M. Latif Yılmaz ise, sumağı yemeklerde kullanmak için aldıklarını, özellikle dolmalarda sumağın çok lezzetli olduğunu belirtti.

Yılmaz,  “Sumak çok sağlıklı ve lezzetli olduğundan evden hiç eksiltmiyoruz. Aldığımız sumağı bazen de soğuk şerbet olarak içiyoruz.” dedi. (M. Sait Çelik – İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir