• DOLAR 32.377
  • EURO 35.041
  • ALTIN 2325.779
  • ...
 “Fütursuzca yapılan tahribatlar sel felaketini getirdi”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Artvin'de yaşanan sel felaketiyle ilgili açıklamalarda bulunan Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, doğal çevrenin üzerinde fütursuzca yapılan tahribatlar nedeniyle bu tür felaketlerin yaşandığını belirtti.

Her yıl Türkiye`nin birçok kentinde olduğu gibi bu yıl da Artvin ve çevre illerinde sel felaketi meydana geldiğini ifade eden Doğan, “Felaket ya da afet niteliğindeki doğa olayları, ekolojik temele dayanmayan politikalar ve projelerin sonucunda gerçekleşmiştir. Yaşananlar projelerde çevresel etki değerlendirmelerin göz ardı edildiğini göstermektedir. Doğal çevremiz üzerinde fütursuzca yapılan tahribatlar neticesinde, felaketler adeta geliyorum demiştir.” ifadelerini kullandı.

“Sel felaketi yanlış politikalara değil yağış miktarına bağlanıyor”

Yılın başından itibaren benzer tabloların yaşandığı Türkiye`de Aksaray, Hatay, Balıkesir, Bursa illerinde sel felaketleri yaşandığını, geçen yıl Haziran ayında da Adana`da benzer durumlar meydana geldiğine dikkat çeken Doğan, “Her yaşanan sel felaketinde yaşananları izlenen yanlış politikalara değil de, yağış miktarına bağlamak pişkinlikten öte bir şey değildir. Gerekli tedbiri almayan yetkili kurum, kuruluşların ve felaketten sorumlu olanların hesap vermesi gerekmektedir.” dedi.

Çevre tahribatına yol açacak uygulamalara karşı durma çağrısı yapan Doğan, “Taşkın suları, yamaçlardan heyelanlara neden olan içinde toprak, her türlü moloz olan sularla birleşince, kontrolü mümkün olmayan, sonucu ise felaket olan olaylara sebebiyet vermektedir. Önüne ne çıkarsa bünyesine katıp bütün coşkusuyla akan sel suları, denize ulaşma noktasında sahil yolu ve HES engelleri ile karşılaşınca felaketin boyutları daha da artmaktadır. Bilimsel gerçeklikten uzak, tüm söylenenlere kulaklarını tıkayarak yapılan ve derelerin akış yönünü, alanını değiştirerek önlerine engeller koyan projeler felaketlere neden olmaya devam edecektir. Tüm toplumun halkın ortak değerleri olan derelerimize, ormanlarımıza, kıyılarımıza, parklarımıza hatta mezarlıklarımıza, yani doğal çevremize yapılacak müdahalelere tepki göstermesi gerekmektedir.” dedi.  (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir