• DOLAR 32.344
  • EURO 35.052
  • ALTIN 2283.123
  • ...
Gazeteci örgütlerinden yönetmelik değişikliğine destek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - Basın Kartı bekleme süresi başta olmak üzere, gazetecilere çeşitli kolaylıklar getiren yeni Basın Kartı Yönetmeliği, Türkiye'nin dört bir yanındaki basın meslek örgütleri, cemiyetler, federasyonlar ile Türkiye Gazeteciler Konfederasyonunca olumlu bir adım olarak değerlendirildi.

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünce "Basın Kartı Yönetmeliği"nde yapılan değişiklik ile gazetecilerin basın kartı almaları için beklemeleri gereken süre kısaltılmış ve ilgili yönetmelik, dünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Değişiklikle gazetecilerin basın kartı almak için beklemeleri gereken sürelerin kısaldığını görüyoruz. Engelli meslektaşlarımıza bekleme süresi aranmadan basın kartı verilebilecekken, Basın İş Kanunu kapsamında en az 5 yıl çalıştığını belgelendiren meslektaşlarımıza da bekleme süresi uygulanmayacak" ifadesini kullandı.

Basın kartı olmayan gazetecilerin, emeklilik işlemlerinde yıpranma hakkından yararlanamadığına değinen Kolaylı, "Bekleme süresinin kısaltılması ve en az 5 yıl çalıştığını belgelendiren meslektaşlarımıza bekleme süresi uygulanmadan basın kartı verilmesi, emeklilik işlemlerine olumlu yansıyacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Doğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu Başkanı Feridun Fazıl Özsoy, yönetmelikte yapılan değişiklikle bin 200 gazeteyi temsilen 3 kişinin Basın Kartları Komisyonuna eklendiğini, böylece komisyonun katılımcı bir yapıya kavuştuğunu belirtti.

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu temsilcilerinin de komisyonda yer almasını ve bu doğrultuda bir ek düzenleme yapılmasını beklediklerini vurgulayan Özsoy, söz konusu düzenlemenin hayırlı olmasını diledi.

İç Anadolu Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Adem Alemdar da gerçekleştirilen değişikliklerin, Anadolu basınına moral verdiğini kaydetti.

Alemdar, "Federasyon olarak çeşitli platformlarda dile getirdiğimiz hususların hayata geçtiğini görmenin memnuniyetini yaşıyoruz. Yönetmelikte yapılan değişiklikle Anadolu'daki gazeteleri temsil eden ve seçimle göreve gelmiş bulunan 3 temsilcimiz bu komisyonda görev yapacaktır" ifadesini kullandı.

Karadeniz Gazeteciler Federasyonu Yönetim Kurulu, yönetmelikte yapılan değişiklikle elde edilen kazanımların en önemlisinin bekleme sürelerinin kısaltılması, Basın-İş Kanunu kapsamında 5 yıl çalıştığını belgelendiren meslektaşlara bekleme süresine tabi tutulmadan basın kartı verilmesi olduğuna işaret etti.

Öte yandan Ege Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Abdioğlulları, Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir, Kütahya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İhsan Tunçoğlu, Karamanoğlu Mehmetbey Gazeteciler Cemiyet Başkanı Hüseyin Oğuz, Siirt Gazeteciler Derneği Başkanı Atilla Durak, Mardin Gazeteci ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Abdulkadir Üründü, Osmaniye Aktif Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Cihangir, Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Haydar Karaduman, Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Topal, Çorum Gazeteciler Cemiyet Başkanı Şevket Erzen, Ağrı Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Alaettin Aslan, Erzincan Gazeteciler Cemiyeti Derneği Başkanı Recep Demirci ile İnternet Gazetecileri ve Blog Yazarları Derneği Başkanı Sinan Tunç da Basın Kartı Yönetmeliği'ndeki değişikliği olumlu bulduklarını ifade etti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir