• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Uzmanından sağlıklı beslenmenin yolları
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sağlıklı beslenme hakkında bilgilendirmelerde bulunan diyetisyen uzmanı Ceylan Özateş, katkı maddesi bulunan besinlerden uzak durulması gerektiğini belirterek, yemeğin yavaş yenilmesi ve yemekten sonra yürüyüş yapılması tavsiyelerinde bulundu.

Meyve ve sebzelerin zamanında tüketilmesi gerektiğini ifade eden Özateş, meyve ve sebzelerin mevsimlerinde tüketilmesi ve bunları alırken GDO`lu olup olmadığına dikkat edilmesi uyarısında bulundular.

Diyarbakır Memorial Hastanesi Diyetisyen Uzmanı Ceylan Özateş, İlke Haber Ajansı`na  (İLKHA) değerlendirmelerde bulanarak, teknolojinin gelişmesiyle beraber katkı madde yiyeceklerinin arttığını, insanların popüler ve yanlış diyetlere başvurduklarını bunun sonucunda da yanlış uygulamalara girdiklerini söyledi.

Her besinden alınması gereken besinlerin tüketilmesi gerektiğini söyleyen Özateş, “Yemek porsiyon kontrolü yapmamız gerekiyor. En azından tabaklarımızı küçültebiliriz ve yiyeceklerimizi daha aza indirebiliriz. Yararlı olan besinleri ve posası yüksek besinleri tüketmeliyiz, çünkü onların kalorisi daha düşük ve vitamin içeriği çok zengindir.” dedi.

 “Meyve suyu değil meyvenin kendisi tüketilmelidir”

İçerisinde katkı maddesi olduğundan dolayı hazır meyve sularından uzak durulması gerektiğini belirten Özateş, bunun yerine meyvenin kendisinin tüketilmesi ya da meyvenin sıkılarak tüketilmesi tavsiyesinde bulundu. Özateş, “Sebze ve meyveleri zamanında tüketmek gerekir, zamanında çıkan ürünleri tüketmiyoruz, bir süre sonra o meyveyi tüketmek istiyoruz, bundan dolayı en sağlıklısı her şeyi zamanında yapmaktır.” diye konuştu.

“Yemekleri yavaş yiyip iyi çiğnemeliyiz”

Kan şekerinin üç saatte bir düştüğünü belirten Özateş, “Çok yememek için ara öğün tüketmemiz lazım geceden sabaha kadar 10 veya 12 saat yemek yemediğimiz oluyor. Bu yüzden sabah kahvaltısına çok dikkat etmemiz gerekiyor.  Öğlen yemeği ile sabah kahvaltı arasında ara öğün tüketmek gerekiyor. Herhangi bir meyve veya ayran yarım ya da bir kâse yoğurt olabilir. Hiç yememek daha kötü, yemekleri kızartma dışında her türlü pişirme yöntemi kullanabiliriz. Yemekleri yavaş yiyip iyi çiğnemeliyiz, beyne sinyal çok geç gidiyor bu yüzden doyduktan sonra anlaşılıyor.” şeklinde konuştu.

“Bitki çaylarının yağ yakma özelliği yoktur”

Bitki çaylarının yağ yakma özelliğinin olmadığına dikkat çeken Özateş, “Bitki çayı, metabolizmayı hızlandırır ve tokluk hissi verir. Her ürünün fazlası zarar olduğu gibi bitki çayanın da fazlası zarardır. Onun için çok fazla içmemek günde sadece iki fincan içmek yeterli oluyor.” ifadelerini kullandı.

“Yemekten bir saat sonra yarım saat yürüyüş yapmak lazım”

Hamur işleri ve gazlı içeceklerden uzak durulması gerektiğini belirten Özateş, “Tatlı yemek istiyorsak sütlü tatlıları tercih edelim kazandibi, tavukgöğsü olabilir. Bol su içelim öğün atlamayalım günde en az yarım saat yürüyüş yapalım aç karnına değil yemekten 1 saat sonra yarım saat yürüyüş bize yetecektir.  Haşlanmış yumurta daha iyi çünkü anne sütünden sonra en iyi protein yumurtada bulunuyor.” diyerek uyarılarda bulundu. (Emrah Deniz/ Yunus Sırat - İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir