• DOLAR 32.449
  • EURO 34.471
  • ALTIN 2489.27
  • ...
Altın fiyatlarındaki yükseliş satışları düşürdü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Seçim sonrasında dolarda yaşanan hareketlilik ile birlikte, altın fiyatlarında da bir artış yaşandığını belirten Gaziantep Kuyumcular Odası Başkanı Sedat Özdinç, Türkiye`nin yanı sıra dünyada yaşanan olumsuz gelişmelerin de dolar ile altın fiyatlarının yükselmesine neden olduğunu söyledi.

Seçim sonrası yükselişe geçen altın fiyatlarındaki son durumu, artışın nedenlerini, bundan sonra nasıl bir tablo oluşacağını İlke Haber Ajansı`na (İLKHA) değerlendiren Özdinç, seçim sonrası oluşan siyasi tablo sonucunda altın fiyatlarındaki artış ile birlikte, altın satışında düşüş yaşandığını ifade etti.

Türkiye`de seçim sonrası ile beraber bölgede yaşanan gelişmelerden sonra altının daha fazla yükseleceğini tahmin ettiklerini belirten Özdinç, Türkiye`deki gelişmelerin yanı sıra dünyadaki gelişmelerin de dolar ile altın fiyatlarının yükselmesine neden olduğunu söyledi. Özdinç, “Eski dönemlerdeki hükümetlerde Türkiye`de bir devalüasyon oluyordu. Bunun ile beraber altın ve dolar daha çok yükseliyordu. Fakat şuandaki, konumda altın ve dolar fazla yükselmiş değildir. Biz bunu daha fazla bekliyorduk. Dolar 3 TL`yi gördü ama istikrar sağlanınca tekrardan düştü. Dolar düştü ama bu sefer dünyadaki gelişmelerden dolayı yükselmeye devam etti.” dedi.

Dolar yükseldikçe altın yükselir

Dünyadaki gelişmelerin Türkiye`yi ve kur piyasasını etkilediğini belirten Özdinç, “Çin açıklama yaptı ekonomim kötü diye. Bundan dolayı altın yükseldi. Dünyadaki gelişmeler durduğu müddetçe bu altın yükselmez. Yani dünyadaki gelişmeler Türkiye`yi dolayısıyla altını etkiliyor. Bundan önce altın 110 liraya kadar yükselmişti. Şuan 105 liradır. Altın dolar ile doğru orantılıdır. Dünyadaki veriler iyi gelirse altın düşer. Dolar yükseldikçe altın yükselir.” ifadelerini kullandı.

Gurbetçiler Gaziantep`e gelmemeye başladı

Düğün sezonu olmasına rağmen durgun günler yaşadıklarını aktaran Özdinç, daha önceki yıllarda Gaziantep`e düğün için gelen gurbetçilerin son yaşanan gelişmelerden sonra gelmediğini belirterek, “Daha önce gurbetçiler Gaziantep`e gelip düğün yaparlardı. Bundan dolayı Gaziantep esnafı da kazanırdı. Fakat şuan bu gurbetçiler Gaziantep`e gelmemeye başladı. Gurbette bulundukları yerlerde altınlar daha ucuz olduğu için düğünlerini oralarda yapmaya başladı. Eskiden daha fazla altın alınırken şuan daha az altın ile düğünler yapılıyor. Çok aşırı derecede bir durgunluk yok ancak altının yükselmesi devam ederse bu durgunluk artacaktır.” şeklinde konuştu.

Altın yatırım aracı olmaktan çıktı

Son zamanlarda altının yatırım aracı olmaktan çıktığını teknolojinin altın sektörünü de etkilediğini belirten Özdinç, “Biz kuyumcular olarak şunu istiyoruz altın fiyatları düşsün ve bu durgunluk bitsin. Çünkü insanlarımızın alım gücü azaldı. İşçi olsun, memur olsun altına yönelemiyorlar. Çünkü aldıkları maaşlar altına yönelmelerine izin vermiyor. Bir de altın teknolojiye yenildi. İnsanımız bir lüks telefon hediye aldıkları zaman daha çok mutlu oluyorlar. Ancak şunu söyleyeyim o telefonun ömrü kısa ama altını 1 yıl sonra kar yaparak satabilirler. Gençlerimize şunu söyleyeyim yatırım yapsınlar. Artık fuzuli masraftan kaçınsınlar. Kredi kartlarıyla fazla para harcamasınlar. Gelsinler altına yatırım yapsınlar. Hediye olarak teknolojik aletler alacaklarına altın alsınlar.” tavsiyesinde bulundu. (İbrahim Koçyiğit - İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir