• DOLAR 32.569
  • EURO 34.883
  • ALTIN 2435.785
  • ...
Memur-Sen: Tarihi kazanımlar elde ettik
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hükümet ile imzalanan toplu sözleşmenin kamu görevlilerine çok büyük faydalar sağlayacağını vurgulayan Memur Sen İl Başkanı Mustafa Aydın, kamu görevlilerini mutlu ve memnun edecek kazanımlar elde ettiklerini söyledi.

Aydın, “Toplu sözleşmeyle 2016 yılı birinci altı ay için yüzde 6, ikinci altı ay için yüzde 5, 2017 yılı birinci altı ay için yüzde 3, ikinci altı ay için yüzde 4 memur maaşlarına zam gelecek. Bunun yanında kamu görevlilerinin büyük bir çoğunluğunu doğrudan etkileyen sosyoekonomik iyileştirmeler geliyor. İmzalanan toplu sözleşmeyle, 2016 yılı için kümülatif olarak yüzde 11.3 zam alınmıştır. Bu zam hedeflenen enflasyon rakamlarının 6 puan üstünde, gerçekleşen enflasyon rakamlarının ise 3-4 puan üzerinde gerçekleşmiştir.” dedi.

Hem 2016 hem de 2017 yıllarını kapsayan enflasyon farkı konarak memur maaşlarının ekonomik risklere karşı sigortalandığının da altını çizen Aydın, “Genel toplu sözleşmede alınan 43, hizmet kolu toplu sözleşmelerinde kazanılan 170 olmak üzere toplam 213 kazanım üretilmiştir. Bu kazanımlarla birlikte hem genel toplu sözleşme kazanımlar hem de hizmet kolundaki kazanımlar yüzde 100`lere varan hatta aşan kazanımlar haline dönüşmüştür. Bu toplu sözleşmede anayasanın ruhuna ve hedeflerine uygun olarak, kamu görevlisi emeklilerine yönelik özel bir kazanım üretilmiştir. Üretilen kazanımla, emekli kamu görevlileri maaşlarına, yüzde 6+5 oransal zammın yanında ilave 100 TL seyyanen zam yapılmıştır. Yine cuma izniyle ilgili kazanım hem toplu sözleşmenin kapsamının genişletilmesi hem de ibadet özgürlüğü açısından büyük bir değer taşımaktadır. Büyük Memur Sen ailesi olarak, final oynamayı hiçbir zaman yeterli görmedik. Kazanmayı ve kupaları kaldırmayı hedefledik. 3. Dönem Toplu Sözleşme finalini 213 altın madalya değerinde sonuçla tamamladık.” diye konuştu.

Aydın açıklamasında ayrıca kamu görevlileri için altın değerinde olan bu kazanımların bir kısmını şu şekilde sıraladı;

“Bu veriler ışığında en düşük devlet memuru maaşı ve ortalama memur maaşı 2016 ve 2017 yıllarının birinci ve ikinci altı aylarında tabloda belirtilen tutarlara yükselecektir.

Kamu görevlilerinin fiilen çalıştıkları dönemdeki maaşları ile emekli maaşları arasındaki makasın daralması amacıyla 2. Dönem toplu sözleşmesinde 2014 yılında taban aylığına brüt 175 TL, fiilen çalışmakta olan kamu görevlileri için 123 TL net, emekli kamu görevlileri içinse 140 TL net taban aylık zammı almıştık.

Yapılan pazarlıklar sonucunda, Özel Hizmet Tazminatı Yansıtma Oranlarının 15 puan artırılmasını sağladık.

Bu artış sonucunda, emekli kamu görevlilerinin maaşlarında 2016 ve 2017 yıllarında yapılacak oransal artışlar dışında (30 yıl hizmeti bulunanlar için) ilave 100 TL artış sağlamış olduk.

2. Dönem toplu sözleşmelerinde taban aylığa alınan 175 TL`lik brüt zamla emekli ikramiyelerindeki 5.250 TL`lik artışı da dikkate aldığımızda 2. ve 3. Dönem Toplu Sözleşmeleriyle (oransal zam kaynaklı artışlara ilave olarak) emekli ikramiyelerinde 9.000 TL`lik ilave artış sağlanmıştır.

3. Dönem toplu sözleşmesiyle 4/C kapsamında istihdam edilen kamu görevlileri için, 2016 yılının birinci ve ikinci altı aylarında yapılacak oransal zamlar yanında 1 Ocak 2016`dan geçerli olmak üzere 159 TL ek ödeme kazanımıyla ilave zam elde edildi.

Bu çerçevede, yangınla mücadele sırasında ölen, -kendine bakamayacak düzeyde- malül kalanlara 79 Bin TL, malülen emekli olmasına neden olmayacak şekilde engelli hale gelenlere engellilik derecesine göre 19 Bin 800 ila 59 Bin 200 TL arasında tazminat ödenmesini sağladık.

Merkezi sınavlarda görevlendiren öğretmenlerin sınav ücretleri 58 TL'den 132 TL'ye çıkarılacak.

Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında çalışan personelin döner sermaye tavan katsayıları artırılacak ve sağlık çalışanlarına 200 TL`ye kadar ek ödeme yapılacak.

Yüksek hızlı trenlerde görev yapan makinistlere 1 Ocak 2015`den itibaren her ay 70 TL ilave ücret ödenecek,

Tapu Müdürlüklerinde çalışan kamu görevlileri için fazla çalışma ücreti ödenecek.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile birlikte TAR-GEL projesinin yeniden değerlendirilmesine ilişkin yapılacak çalışmalar 2016 yılının sonuna kadar tamamlanacak.

PTT de fiilen gişelerde çalışan ve para giriş çıkışlarında görev yapan personele 70 TL ilave ücret ödenecek.

Yük Tevzi Müdürlüklerinde vardiyalı çalışan personele ilave 120 TL ücret ödenecek.” (M. Salih Keskin – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir