• DOLAR 32.365
  • EURO 35.043
  • ALTIN 2325.366
  • ...
Koyun, keçi yetiştiricilerin dikkatine!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Tercan yaptığı açıklamada, 2015 yılında yapılacak Anaç Koyun Keçi Desteklemeleri kapsamında koyun keçi yetiştiricilerinin 27 Kasım tarihine kadar Koyun Keçi Kayıt Sistemine başvurarak kayıt yaptırmaları gerektiğini belirtti. Tercan, aksi takdirde kayıt yaptırmayan yetiştiricilerin desteklemelerden faydalanmayacağını söyledi.

Tercan, anaç koyun keçi desteklemelerine ilişkin şu hatırlatmalarda bulundu:

-Koyun ve keçi yetiştiriciliği yapan, damızlık koyun-keçi yetiştiricileri birliklerine üye, hayvanları Koyun Keçi Kayıt Sistemi (KKKS) ve Koyun-Keçı Bilgi Sistemine (KKBS) kayıtlı yetiştiriciler, anaç hayvan başına yılda bir kez olmak üzere desteklemeden yararlandırılırlar.

-Desteklemeden yararlanmak isteyen yetiştiriciler, KKKS "de işletme ve hayvan bilgilerinin güncellenmesini sağlayarak, güncellenmiş hayvanlarının kulak numaraları listesi bulunan dilekçeyi destekleme başvurusunda bulunmak üzere 1 Eylül 2015 - 27 Kasım tarihleri arasında üyesi olduğu birliğe verir.

-Desteklemeye esas bilgilerde KKKS kayıtları esas olup, bu sistemde hayvan ve işletme bilgilerinin güncellenmesinden (ölüm, kesim, satış vs.) ve kayıtlarının doğruluğunun takibinden yetiştirici sorumludur. 27 Kasım tarihinden sonra KKKS'ye kaydedilen veya güncellenen işletme ve hayvanlar desteklemeden faydalandırılmaz.

Yetiştiriciler, herhangi bir nedenle Koyun ve Keçi Türü Hayvanların Tanımlanması Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği hükümlerine uygun olarak gerekli bildirimleri yapılmayan koyun keçi türü hayvanların hareket, ölüm, kesim, işletmede zorunlu kesimleri ile yetiştiricinin kendisine ve işletmesine ait bilgilerin bildirim süresine bakılmaksızın 31 Aralık tarihine kadar idari para cezası uygulanmadan işletmelerdeki hayvan varlığının güncellenmesinin yapılmasını sağlayacaktır.

-Desteklenecek Anaç koyun-keçilerin aynı ırktan olma şartı aranmaz, anaç koyun-keçiler 1/9/2014 tarihinde ve öncesinde doğmuş olmalıdır. Birlikler tarafından il/ilçe müdürlüklerine teslim edilmiş olan müracaat listesinde başvurusu bulunmayan yetiştiriciler desteklemeden faydalandırılmaz.

-Destekleme ödemesi anaç koyun-keçinin 27 Kasım tarihinde KKKS ve KKBS'de aynı işletmede kayıtlı olması şartıyla işletme sahibine yapılır. Hayvanların 27 Kasım tarihi sonrasında il/ilçe müdürlüğünün yapacağı yerinde kontrol tarihine kadar geçen süre içerisinde aynı işletmede olması zorunludur.

-Göçer yetiştiriciler; il içi nakillerinde nakil belgesiyle, il dışı nakillerinde ise veteriner sağlık raporu ile hayvanların bulunduğu yerin il/ilçe müdürlüklerine müracaat ederek hayvan tespitlerini yaptırtırlar. İl dışı nakillerde veteriner sağlık raporu ile nakledilmeyen yetiştiricilerin hayvan tespitleri yapılmaz ve desteklemeden faydalandırılmaz.

Tercan, 2015 yılı Anaç Koyun Keçi Desteklemelerinden yararlanmak isteyen yetiştiricilerin mağdur olmamaları için yukarıdaki konuları yerine getirmeleri gerektiğini belirterek, aksi takdirde yetiştiricilerin desteklemelerden faydalanamayacağını vurguladı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir