• DOLAR 32.588
  • EURO 34.757
  • ALTIN 2499.39
  • ...
Çukurova`da silajlık mısır hasadına başlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adana`nın Karataş ilçesinde hayvanların yem ihtiyacını karşılamak için ekilen silajlık mısır hasadına başlandı. Genellikle hayvan yetiştiricisi çiftçiler ile yem üreticilerinin ekimini yaptığı silajlık mısırda bu yılki verimden memnun olduklarını belirten çitçiler, ton fiyatı 90 ila 100 TL arasında değişen silajlık mısırın dönüm başına 8 ton kadar ürün verdiğini ifade ettiler.

Silajlık mısır ekimi ve satımı yapan Çifti Ramazan Afşin, hayvan besicilerinin yem fiyatlarının yüksekliğinden dolayı daha ucuz maliyetli bir yem olan silajlık mısıra yöneldiğini söyledi. Silajlık mısırın ton fiyatının 90 ila 100 TL arasında değiştiğini belirten Afşin, dönüm başına 8 ton kadar silaj yemi alınabildiğini kaydetti.

“Silajlık yem, hayvanların et ve süt verimini arttırıyor”

Silajlık mısırın, hayvanların kaba yem ihtiyacında kullanılan ekonomik bir yem türü olduğunu dile getiren Afşin, “Silaj makineleriyle kökten biçilerek ufak parçacıklar haline getirilen mısır, daha sonra yere dökülüp üstünün örtülmesiyle kış aylarında hayvanlara yedirilmek üzere saklanıyor. Yemciler ise silajlık mısırı 50 kilogramlık çuvallar ya da 500 kilogram ve bir tonluk balyalar halinde paketleyip satıyor. Besiciler, hem ucuz hem de hayvanların et ve süt verimini arttırması dolayısıyla mısır silajını tercih ediyor. Hayvanlar ise kış aylarında bile taze sayılabilecek bir yemi zevkle yemiş oluyor” diye konuştu.

Silajın yararları saymakla bitmiyor

Yeşil ve su bakımından zengin yemlerin havasız ortamda fermantasyona uğratılarak (ekşitilerek) saklanmasına silolama, bu işlem sonucu elde edilen yeme de silo yemi veya silaj denir. Silaj kısaca hayvan turşusu olarak da bilinir. Peki, silajlık yemin faydaları nelerdir? İşte yanıtı:

- Yeşil ve sulu yemlerin taze olarak bulunmadığı kış ve yaz aylarında hayvanların severek tüketeceği tek alternatif olup ucuz bir yem kaynağıdır.

- Açıkta, güneş altında yeşil yemlerin kurutulması esnasında meydana gelen besin maddeleri kaybını en aza indirmede tercih edilir.

- Kurutulup saklamaya göre, birim hacimde daha fazla yem maddesinin depolanmasını mümkün kılar. Ot depolama sorunu ve masraflarını en aza indirir.

- Silaj olarak değerlendirilecek bitkiler henüz yeşil iken hasat edilmeleri nedeniyle arazinin erken boşaltılmasına ve diğer ürünlerin ekimine fırsat tanır.

- Taze olarak yedirildiğinde, hayvanlarda olumsuz etkilere neden olabilen bazı bitkilerin silaj yapılmasıyla bu etkileri kaybolur.

- Silaj yapılan bitkiler, tazelik ve yumuşaklıklarını korudukları ve oluşan süt asidi nedeniyle hoş bir koku ve lezzete sahip oldukları için hayvanlar tarafından sevilerek yenilir.

- Silaj için biçilen bitkiler içerisinde bulunan yabani ot tohumlarının çoğu çimlenme gücünü kaybeder.

- Silo yemi, açılmadıkça uzun yıllar hiç bir değer kaybına uğramadan güvenle saklanabilir. Bu nedenle de kıtlık yıllarında kurtarıcı rol oynar.

- Kış aylarında hayvanların en büyük vitamin kaynağını oluşturur.

- Yeşil yemlerin kurutulmasının olanak dışı olduğu yağışlı bölge ve zamanlarda yeşil yemlerden silaj yapılabilmesi nedeniyle, yem ve hayvansal ürün kaybını önemli ölçüde önler.

- Hastalık yapıcı parazit ve aracılarının yumurta ve larvaları silaj yapılmak suretiyle yok edilir.

- Hayvanların yeşil yem bitkileriyle beslenmelerinde süreklilik sağlayarak verim seviyesindeki dalgalanmaları önler.  

 (Ayhan Kaya-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir