• DOLAR 32.377
  • EURO 35.06
  • ALTIN 2325.351
  • ...
Siz de Sosyal Medya  Bağımlısı mısınız?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sosyal Medya Bağımlılığı nedir?

Sosyal Medya bağımlılığı genel hatlarıyla internet başından ayrılamama, internete girmeyince kendini boşlukta ve huzursuz hissetme, sürekli bir şeyleri kaçırıyormuş hissine kapılma ve günlük yaşamını devam ettirememe durumu olarak özetlenebilir. Anı yaşamaktansa paylaşma telaşı, yaşam kalitemizi olumsuz yönde etkilerken, paylaşımlarımızın beğenilmesi arzusu, bencillik, hatta narsizme varan etkiler gösterebilmekte.

Teknoloji ve Sosyal Medyaya bağımlı olmanın ne gibi sakıncaları var?

Albert Einstein‘in yıllar önce söylediği bir söz var: “Korkarım ki bir gün teknoloji, insani etkileşimin önüne geçecek ve aptal bir nesil olacak”. Yeni mesele şu ki; iletişim konusunda ne zaman teknolojinin imkanlarından faydalanacağız, ne zaman beşeri ilişkilerimizi kullanacağız bunu iyi ayırt etmemiz lazım.

“Hazır bilgi düşünmeye engel”

İnternetin neredeyse bütün dünyaya yayılması ve gelişmesiyle birlikte insan hayatında edindiği bugünkü konum anormal sayılmaz. Ancak sadece Facebook kullanıcılarının dahi günde ortalama 8 saatini sitede geçirdiği internet dünyası, insan beyni ve düşüncesinde bazı değişiklikler oluşturuyor.

Araştırmalara göre hızlı ve hazır bilginin kolaylıkla bulunabildiği bir ortam olan internet düşünme kabiliyetini köreltiyor. Artık daha önce öğrenilen bir bilgiyi hatırlamaya çalışmak yerine internetten araştırmayı tercih ediyoruz. Dolayısıyla bunun akıldaki tembelliğe yol açması kaçınılmaz oluyor. Her şeyin cevabını internetten aradığımız şu günlerde, Google her gün toplamda 7.2 milyar ziyaret alıyor. Bu açıdan araştırmada arama motorlarını zihni işlevsizleştirdiği iddia ediliyor.

İnternet bağımlılığının %61 oranında seyrettiğini belirten uzmanlar, interneti yoğun kullanan insanların depresif olma olasılığının 2.5 kat arttığını ifade etmekte. İnternetin kullanımının sebep olduğu stres de dikkat çekilen hususlar arasında yer alıyor.

“Gözümüzü açar açmaz sosyal medya hesaplarımızı kontrol ediyoruz”

Sosyal medyanın bir bağımlılık haline dönüşmekte olduğu gerçeği üzerinde uzlaşılırken araştırmalar, sosyal medya kullanıcıların %56′sının üye olduğu sosyal ağlardan uzak kaldığı anlarda, son haberleri, olayları, etkinlikleri, önemli durum güncellemelerini kaçırma korkusu yaşadığını ortaya koyuyor. Yine kullanıcıların %27′si ise sabah uykudan kalkar kalkmaz daha yataktan kalkmadan ilk yaptıkları iş sosyal medya hesaplarını kontrol etmek iken, %24′ü en az bir sosyal medya hesabından bir süre uzak kalmayı düşünüyor. Bu düşünceyi paylaşan kullanıcıların %32′si bunun sebebi olarak ise sosyal ağların çok fazla zamanlarını almasını gösteriyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir