• DOLAR 32.377
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2325.861
  • ...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır'da 9 Haziran'da PKK tarafından katledilen Yeni İhya Der Başkanı Aytaç Baran cinayeti soruşturmasını takip eden Avukat Mehmet Karadağ,  kimi basın organlarında yer alan 'Aytaç Baran iddianamesi hazırlandı' haberleriyle ilgili değerlendirmede bulunarak,  Baran dosyası ile ilgili iddianamenin henüz savcılık tarafından hazırlanmadığını ifade etti.

"Olayı yapan kişilerle ilgili bir iddianame yoktur"

Aytaç Baran cinayetiyle alakalı soruşturmanın hâlâ devam ettiğini belirten Avukat Mehmet Karadağ, "Menfur bir saldırı sonucu katledilen Aytaç Baran olayı ile ilgili olarak yapılan operasyonlarda bazı şahıslar gözaltına alınmıştır. Bazıları hakkında iddianame hazırlanmıştır. Basına yansıyan 'Aytaç Baran iddianamesi hazırlandı' şeklindeki haberin eksik veya yanlış olduğunu söyleyebiliriz.  Aytaç Baran'ın öldürülmesiyle ilgili henüz bir iddianame hazırlanmış değildir. Olayı yapan kişilerle ilgili yakalanmalar olmuştur. Fakat onlarla ilgili bir iddianame yoktur." dedi.  

"Aytaç Baran cinayetiyle doğrudan alakalı soruşturma devam ediyor"

Kimi basın organlarına yansıyan iddianamenin, Aytaç Baran olayından sonra yakalanan 16 kişiyle ilgili olduğuna dikkat çeken Karadağ, "Bunlarla ilgili olarak terör örgütüne üye olmak suçlaması ve 6136 ateşli silahlar kanununa muhalefet ile ilgili iddianame hazırlanmıştır. Hazırlanan iddianame Temmuz ayının ortalarında yayınlanmış bir iddianamedir. Bu yeni bir şey değildir. Basında yeni açılmış bir iddianameymiş gibi verilmiştir. Bu şahısların doğrudan Aytaç Baran'ın katledilmesiyle ilgili kamuoyunda farklı bir izlenim vardır. Bu yanlış bir algıdır. Aytaç Baran cinayetiyle doğrudan alakalı soruşturma devam ediyor. Henüz bir iddianame hazırlanmamıştır." ifadelerini kullandı.

Basına yansıyan iddianamede, bugüne kadar görülmemiş ilginçlikler olduğunu belirten Karadağ, "Hukuki açıdan garip bir durum var. Ortada bir gerçek vardır; Aytaç Baran katledilmiştir.  Baran'ın dostları, arkadaşları onu almak için morga gitmişlerdir ve gözaltına alınmışlardır. Aytaç Baran'ın dostları ile silahlı veya başka şekilde yakalanan PKK'liler de aynı dosyada yer alıyor. Mağdur olan tarafın taziyesine giden kişiler ile bu mağduriyete sebep olan kişilerin aynı dosyada yargılanmaları hukuki açıdan saçma bir durumdur. Bu çok garip bir olaydır. Şimdiye kadar hiç şahit olmadığımız bir durumdur. İki farklı yapı mensubu kişiler aynı iddianamede aynı dosyada yargılanacaklar. Biz avukatlar olarak bu şekilde bir iddianamenin hazırlanmasına anlam veremedik, bunun başka maksatlar taşıdığını da düşünüyoruz. Güvenlik açısından da bu sakıncalı bir durum oluşturabilir." uyarısında bulundu.

Davanın 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görüleceğini de belirten Karadağ, davanın güvenlik gerekçesiyle başka bir ilde görüleceğini de sözlerine ekledi. (M. Hüseyin Temel / Mustafa Kaynak - İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir