• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Otlu peynirin fiyatı cep yakıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bölgede yaşanan çatışmaların da etkisiyle son yılların en yüksek fiyatını bulan otlu peynir adeta cep yakıyor.

Çoğunluğu kırsal kesimlerde elde edilen ve yöre halkının önemli geçim kaynaklarından olan Van kahvaltısının vazgeçilmezlerinden otlu peynir, son yılların en yüksek fiyatını buldu. Peynirin kilosu 18 liradan başlayan fiyatlarla satışa sunulurken, peynirci esnafı fiyatların bu kadar yükselmesini yaşanan çatışma sürecine bağlıyor.

Konuyla ilgili olarak İlke Haber Ajansı`na (İLKHA) konuşan Peynirciler Çarşısı ile Kahvaltıcılar Sokağı esnafı, kırsal kesimlerdeki peynir üreticilerinin, yaşanan çatışma sürecinden olumsuz yönde etkilendiğini, o yüzden de peynirin geçmiş yıllara göre çok az geldiğini ifade ettiler.

“Peynir fiyatlarının yükselmesinin temel sebebi çatışma ortamı”

Bir önceki yılın Ağustos ayında peynir fiyatının çok düşük olduğunu belirten Peynirciler Çarşısı esnafından Harun Ayan, “Van`ın en güzel otlu peyniri, yaylalardan ve kırsal kesimlerden geliyordu. Çatışma sürecinin etkisiyle peynir az gelmeye başladı. O yüzden de fiyatlar bu kadar yükseldi. Köylüler peyniri, çeşidine göre farklı fiyata satıyor. Toplama peynirin kilogram fiyatı 12-13 lira arası bize toptan satılıyor. Biraz daha kaliteli bir peynir ise 16-17 liradan bizlere geliyor. Otlu peynir taze olunca suyu süzülüyor ve kilosu düşüyor. Biz de bu peyniri 18-19 liraya satıyoruz. Bu fiyat ise müşterilerimize çok yüksek geliyor ve bizden peynir alamıyorlar. Önceki yılların bu dönemlerinde işlerimizin en yoğun olduğu dönem iken, bu yıl fiyatlardan dolayı peynir çok az geliyor. Haliyle bizim de işlerimiz düşüyor” dedi.

Son yılların en yüksek fiyatını bulan peynirin işlerini olumsuz yönde etkilediğini kaydeden Ayan, “Peynir satışlarımız, koyunların ilk süt vermeye başladıkları İlkbahar mevsiminde başlıyor ve Ağustos ayında artarak devam ediyor. Ağustos ayından itibaren ise kışlık peynirler satışa sunulur.” şeklinde konuştu.

“Köylüler endişeli olduğu için şehre gelemiyor”
Aynı dertten yakınan Kahvaltıcılar Sokağı esnafından Doğan Arpacık ise kırsal kesimdeki halkın şehre gelmeye çekindiğini ve aynı zamanda hayvanlarını yaylalardan yerleşim yerlerine yakın yerlere getirdiğini bunun ise süt verimini olumsuz yönde etkilediğini anlattı. 

Arpacık, “Otlu peynir bize özellikle Özalp, Çaldıran ve Gürpınar`ın Norduz bölgesinden yoğun bir şekilde geliyor.  Bu yıl peynirin fiyatı çok yüksek. En iyi peynirin kilogram fiyatı  18 lirayı buldu. Toplama Özalp peynirini ise kilogramını 14-15 lira arasında satıyoruz. Son iki haftadır yaşanan olaylardan dolayı köylüler endişeli olduğundan şehre gelemiyor. Şehre gelenler de peyniri çok yüksek fiyata satıyor. Köylüye, ‘Bu fiyatlar niye bu kadar fazla` diye sorduğumuzda, köylünün bize cevabı; ‘İster al, ister alma` şeklinde oluyor. Biz de mecbur bu fiyata razı oluyoruz.” dedi.

Öte yandan kentin geleneksel lezzetlerinden olan otlu peynir, ilkbahar aylarında hem sütün, hem de otun bol olduğu dönemde, genellikle koyun sütünden üretilir. Bidonlarda ve toprak altında muhafaza edilen peynir, kış aylarında da bol bol tüketilir. (Murat Dalgın- İLKHA) 










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir