• DOLAR 32.56
  • EURO 34.905
  • ALTIN 2429.679
  • ...
Bir kişinin ölümüne neden olan hastalığın teşhisi konuldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Derik ilçesine bağlı Harmanlı (Xanika) köyünde yaklaşık 3 ay önce hastalıkları teşhis edilemeyen ailenin hastalığı, civa zehirlenmesi olarak belirlendi. Hastalar bu gün Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesine gönderilerek tedavi altına alınacak. Hastalıklarını öğrenen aile ise tedavi olmanın mutluluğunu yaşıyor.

Hastalar 4 gün önce Kızıltepe Devlet Hastanesine yatırılarak kan alındı ve Dahiliye, Göğüs hastalıkları, İntaniye, Kardiyoloji, Nöroloji doktorları tarafından muayene edildi. Hastaları yakın takibe alan hastane doktorları gerekli tüm tetkikleri yaptı ve kan örneklerini Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesine gönderdi.

Ailenin yakalandığı hastalığının civa zehirlenmesi olduğunu açıklayan Kızıltepe Devlet Hastanesi Baştabibi Kardiyoloji Uzmanı Fethullah Kayan, “Yaklaşık iki buçuk aydır kilo kaybı şikayetleri olan ailemizin yaklaşık bir hafta önce bir çocuğunun rahmet etmesini basından duyduktan sonra ailemizi taziye ziyaretinde bulunduk aileyi ve hasta olan bütün bireylerini yaklaşık olarak 6 kişi hastanemize davet ettik. 4 gün önce bu aileyi yatırdık bu hastaların yapılan tetkik sonucunda hastalarda civa zehirlenmesi olduğunu tespit ettik. Daha önce Uzman Doktor arkadaşlarımızla yaptığımız konsey toplantısında hastalarımızın bir ağır metal zehirlenmesi olabileceğini düşünerekten hastalarımıza bu yönde bir destek tedavisi düzenlemiştik. Dolayısıyla bu hastalarımız için ön planda düşünmüş olduğumuz ön tanı ağır metal zehirlenmesi sonuç itibarı ile tescil edilmiş oldu doğrulanmış oldu. Bu doğrulamayı ancak Mardin ve Diyarbakır şartlarında değil Ankara`da yaptık. Hastalarımızdan alınan kan örnekleri Ankara`ya Meslek Hastalıkları Hastanesine gönderilmiş olup orada yapılan tetkikler sonucu civa zehirlenmesi olduğu tespit edilmiş.

“Hastalar tedavi için Ankara gönderilecek”

Baştabip Kayan, hastaların tedavileri için aileyi Ankara`ya göndereceklerini belirterek, “Dolayısıyla bu hastalarımız tekrardan Ankara ile görüşüldükten sonra Ankara`ya gönderilecek Meslek Hastalıkları Hastanesine yatışı yapılacak ve orada bundan sonra gerekli tedavilerini alacak inşallah bu hastalarımız şifa alıp geleceklerdir. Bu gün hastalarımızı göndereceğiz. Yarın 6 kişinin yatışı yapılacak ve şu an hasta olmayan baba ve en küçük çocuğun da kan örnekleri alınacak onlara da bir maruziyet riski olabileceğinden dolayı onların da kanları tetkik edilecek.” dedi.

“Hastalığın nasıl bulaştığı araştırılacak”

Halk sağlığı müdürlüğü tarafından hastalığın nasıl bulaştığına dahi araştırma yapılacağını söyleyen Kayan, “Bu civa maruziyetinin nerden geldiği henüz bilinmiyor bu konu halk sağlığının problemi Halk Sağlığı müdür yardımcısı ile yapılan telefon görüşmesi itibarı ile onlar da köyde köy yerinde ve evde gerekli incelemelerde bulunacaklar. Bu civa daha çok termometrelerde ve saatlerde bulunuyor. Çocuklar bir şekilde bunu bir yerden temin etmiş olup eve getirmiş olabilirler evde kırılmış olabilir. Ancak bir civa kaynağı köyde veya köyde yakın bir yerde var mı yok mu bunun tespitini halk sağlığı müdürlüğü yapacak.” dedi.

Hastalığa yakalanan Anne Pitto Ayhan ise doktorlara teşekkür ederek şunları söyledi: “Bizi hastanede yatırdılar kan tahlilleri yaptılar hastalığımızın ne olduğunu tespit ettiler şu anda bizi tedaviye gönderecekler hepsine çok teşekkür ediyorum.”

Baba Süleyman Ayhan da, çocuklarının ve annelerinin bu hastalığa yakalandıklarını belirterek, “Derik, Kızıltepe, Mardin ve Diyarbakır araştırma hastanesine kadar gittim herhangi bir teşhis konulmadı. 10 gün önce 15 yaşındaki kızım vefat etti. Kızıltepe Devlet Hastanesi baştabibi Fethullah Bey kendi imkanları ile arabasıyla ziyaretimize geldi ve çocuklarıma baktı sonra çocuklarımı hastaneye yatırdı ve tahlillerini yaptı. Bu tahlilleri Ankara`ya gönderdi ve hastalığın teşhisi konuldu. Bu gün çocuklarımı Ankara`ya Doktor Ömer Beyin yanına götüreceğim  inşallah orada tedavi olacaklar ve mutlu bir şekilde inşallah eve döneceğiz. İlgilerinden dolayı doktorlara ve basına çok teşekkür ediyoruz.” dedi.

Evin Kızı Sadiye Ayhan ise, “Doktorlara teşekkür ediyorum kan aldılar Ankara`ya gönderdiler artık tedavi olacağız. Mutluyum herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Derik ilçesine bağlı Harmanlı (Xanika) köyünde ikamet eden Süleyman Ayhan'ın (50) eşi ve 6 çocuğunda yaklaşık 3 ay önce aniden belden aşağı yanma şikâyetleri başlamış daha sonra 15 yaşındaki Gamze adındaki kızını kaybetmişti. Basına yansımasının ardından ailenin durumundan haber olan Kızıltepe Devlet Hastanesi baştabibi Fethullah Kayan aileyi evde ziyaret ettikten sonra Kızıltepe Devlet Hastanesinde yatışlarını yaptırıp hastalığın teşhisi için tetkiklerini Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesine göndermişti.(Mehmet Aslan - İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir