• DOLAR 32.49
  • EURO 34.999
  • ALTIN 2434.519
  • ...
“Dicle Nehri`ni yok etmek için her türü yolu deniyorlar”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır`ın güneybatısında yer alan Dicle Nehri`nin kenarına atılan çöp ve molozlar halkın tepkisine neden oldu. Merkez Sur ilçesinde yaşayanlar, belediyenin belirlediği çöp ve moloz atma yerlerinin ücretli olması sebebiyle insanların Dicle Nehri kenarına çöplerini atıklarını söylediler.

 

Halkın daha duyarlı olması gerektiğini söyleyen, Diyarbakır ve Değerlerini Koruma Derneği Başkanı Recep İdikut, “5 bin yıldan fazladır kendi güzellikleriyle akan Dicle Nehri`nin birçok kutsal din tarafından kabul edilen ve bu nehrin kendini bilmez bazı vatandaşların molozlarını, çöplerini Dicle Nehri`ne atmaları, çevreye kirlilik vermeleri bütün bir Diyarbakır halkına büyük bir terbiyesizliktir. Bu noktada yetkilileri göreve davet ediyoruz. Halkımızın bu noktada daha duyarlı olmasını istiyoruz. Dicle Nehri`nin etrafına, içine, çevresine daha iyi bakmamız, daha güzel korumamız gerekirken, birileri inşaat molozları atıyorsa bu abesle iştigaldir.” dedi. 

“Allah Diyarbakır`a Dicle Nehri gibi güzel bir nimeti lütfetmiş”

Diyarbakır`ın Dicle Nehri gibi güzel bir nimete sahip olduğuna dikkat çeken İdikut, “Acilen hem mülki idare amirlerinin hem belediye yetkililerinin bu işe müdahale etmesi ve atanlar hakkında cezai müeyyidelerin uygulanması gerekir. Belki nice uygarlıklar, ülkeler, topluluklar Dicle Nehri gibi güzel bir nimete sahip olmak isterken Allah, Diyarbakır halkına lütfetmiş. Ancak biz de Dicle Nehri`ni yok etmek için her türü yolu deniyor, sahip çıkmıyoruz. Dicle Nehri`ni besleyen bir sürü ana arterler var. Orada balıklar, canlı hayvanlar var. İnşaat malzemelerinin oraya dökülmesi hem zehirlenmeye neden olur hem de oradaki bahçelerinin sulamalarının engellenmesine neden olur. Bu kul hakkı hükmüne de girer. Bütün Diyarbakır ve bölge halkının hakkı var o suda. Allah yapanları ıslah etsin.” ifadelerini kullandı.

“Dicle Nehrine hak edilen değer verilmelidir”

Tarihi nehre hak edilen değerin verilmesi gerektiğini söyleyen Hevsel Bahçelerinde oturan Garip Uğurlu, "Tarihi Dicle Nehri`ne bazen traktörlerle çöp, moloz, inşaat artıklarını nehire getirip atıyorlar. Belediye denetimleri sıklaştırılmalı. En azından 2 tane zabıta görevlendirse buraya kimse çöp getirmez. Atılan çöplere biz itiraz edemiyoruz ama belediyenin görevlileri gelenleri ikaz ederse veya onlara ceza keserse kimse çöpünü nehre atmaz. Atılan molozlar temizlenmeli Dicle Nehrine hak edilen değer verilmelidir. " diye konuştu. (Mustafa Kaynak/M. Sıdık Bilge - İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir