• DOLAR 32.569
  • EURO 34.93
  • ALTIN 2433.265
  • ...
Memur-Sen'den toplu iş değerlendirmesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Memur-Sen İl Başkanı Mustafa Aydın, 3. dönem toplu iş sözleşmenin detayları ile ilgili bilgi verdi. Hükumetin yeni ve yüksek tekliflerle masaya oturması gerektiğini ifade eden Aydın, “Yetkili Konfederasyon olarak tekliflerimizi, sadece 850 bin üyemiz adına değil, 3 milyon 200 bin kamu görevlisi, 1 milyon 900 bin kamu görevlisi emeklisi başta olmak üzere aileleriyle birlikte 20 milyon insan için toplu sözleşme masasına taşıdık. Tekliflerimizin hem cüzdana hem de vicdana yönelik olmasına özen gösterdik.” ifadelerini kullandı.

Kamu görevlilerinin kadrolu istihdamının önemine vurgu yapan Aydın, Memur-Sen’in 300 bin kişinin kadroya geçmesini sağladıklarını ifade ederek, “Memur-Sen olarak, güvenceli istihdam kapsamında olan kamu görevlilerinin iş güvencesine dokundurmadan yeni kazanımlar üretmeyi ve iş güvencesine sahip olmayan kamu görevlisi kalmamasını her zaman önemsedik. Bu çerçevede, yaklaşık 300 binin üzerindeki 4/B’linin 4/A kadrosuna geçmesini sağladık. Yine 10 ay çalışan ve birçok sosyal haktan mahrum olan 4/C’lilerin 12 ay çalışmasının ve sosyal haklardan yararlanmasının önünü açtık. Bu yıl da, 4/B (Yurt dışı teşkilatındakiler dahil), 4/C, üniversiteli işçiler, KİT personeli, vekil imamlar, kamu dışı aile sağlığı çalışanları, vekil ebe ve hemşireler başta olmak üzere tüm sözleşmelilerin kadroya geçirilmesini istedik. 2016 yılı için 830 TL, 2017 yılı için 1.037 TL doğum yardımı, kamu görevlisine 3 bin 157 TL, eş ve çocuklarına bin 578 TL ölüm yardımı istedik. Büyükşehirlerde 300 TL, diğer illerde 250 TL kreş yardımı ödenmeli dedik. Kamu görevlilerine 3 bin 946 TL, çocuklarına bin 578 TL evlenme yardımı istedik. Merkez ve taşra ayrımı yapılmadan ücretsiz servis hizmeti sunulmasını ya da her gün için 5 TL servis yardımı istedik. Yemek servisinin ücretsiz olmasını; yemek servisi yoksa öğün başı 6 TL yemek yardımı yapılmasını teklif ettik. 2016 yılı için 125 TL, 2017 yılı için 150 TL giyecek yardımı, yemek çıkmayan yerlerde 6 TL yemek yardımı yapılmasını istedik. Ramazan ve Kurban bayramlarında bin 578 TL dini bayram ikramiyesi verilmesini teklif ettik. Yine fazla mesai ve tazminatlarda yüzde 100’lere varan artışlar istedik.” dedi.

“İlk oturumda 3 kazanım”

Toplu iş sözleşmelerinin büyük bir kazanım gerçekleştirdiğini ifade eden Aydın, Başbakan Davutoğlu’nun ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in de oturumu kabul etmesinin büyük önem arz ettiğini ifade etti. 3 yıllık sigortalılık süresinin kaldırılarak iki yıl içinde 360 gün prim ödeme mağduriyetinin kaldırıldığına dikkat çeken Aydın, “Toplu sözleşme düzeninde ve görüşme sisteminde değişikliğe gidilerek hizmet kollarının teklifleri özel bir gündemle ele alındı ve ikinci oturumda hizmet kollarının teklifleri tek tek tartışıldı.” şeklinde konuştu.

“Mücadele ve müzakereye devam”

Geldikleri noktanın çok önemli olduğunu ancak yeterli olmadığını ifade eden Aydın, kamu görevlilerini mutlu edecek teklife kadar mücadele ve müzakereye devam edeceklerini söyledi. Memur-Sen Mardin İl Temsilcisi Aydın, “Kamu İşveren Heyeti’nin, son iki oturumda Memur-Sen olarak ortaya koyduğumuz kararlı duruş sonrasında geldiği nokta önemli ancak yeterli değildir. Biz, mali ve sosyal haklar bakımından “Büyük Türkiye”, vicdani tekliflerimiz açısından da “Yeni Türkiye” iradesiyle örtüşen teklifler bekliyoruz. Biz, kasanın anahtarının değil emeğimizin hakkının peşindeyiz. Memur-Sen ve on bir hizmet kolundaki yetkili sendikalarımız, Türkiye’nin sahip olduğu ekonomik gücün ve değerler zemininin, hem mali ve sosyal haklarımızı hem de sosyal ve vicdani haklarımızı karşılayacak seviyede olduğunu biliyoruz. Sermaye kesimine, girişimcilerine teşvik paketleriyle destek olan siyasi irade toplu sözleşme masasını, emeğiyle ve alın teriyle geçinen kamu görevlilerine yönelik ‘sosyal teşvik paketini’ hayata geçirme zemini olarak görmeli ve gereğini yapmalıdır. Hükumet ve Kamu İşveren Heyeti, toplu sözleşme imzalamak ve kamu görevlilerini mutlu etmek istiyorsa, kasanın ağzını açmalı, hakkımızı vermeli ve bu amaçla kamu görevlilerine oransal zam yanında taban aylığı ve refah payı ile birlikte sosyal yardımlarda da önemli ölçüde artışlar sağlamalıdır.” diye konuştu. (M. Salih Keskin – İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir