• DOLAR 32.59
  • EURO 34.723
  • ALTIN 2508.763
  • ...

Çukurova`da hasadına başlanan mısır için alım fiyatlarının halen açıklanmamış olmasına tepki gösteren CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, “Geçtiğimiz yıl Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından Ağustos ayı ortalarında açıklanan mısır alım fiyatı 68 kuruş iken bu yıl mısır fiyatları halen açıklanmamış, hasat yapan çiftçilerimiz piyasada ürününü 65 hatta 60 kuruşa satmaya mecbur kalmıştır, bu bir skandaldır.” dedi.

“Çiftçiye mazot yüksek fiyattan satılıyor”

Mısır alım fiyatlarının açıklanmaması üzerine bir açıklama yapan Özdiş, “Günümüzde çiftçimizin hali ortadadır. Dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanan ülkemizde gemicik ve yat sahibi olanlar indirimli akaryakıt alabilirken milyonlarca kişinin doğrudan veya dolaylı ilişkisi bulunan tarım sektöründe yüksek fiyattan mazot satışı yapılmaktadır. Bütün bunlarla birlikte diğer konularda da tarım desteklenmezken çiftçi kardeşlerimiz tüccarla baş başa bırakılmakta, ürettikleri ürünleri 3-5 kuruş karla ve hatta zararla satmak zorunda kalmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Mısırın çok geniş alanda kullanılan bir ürün olduğuna vurgu yapan Özdiş, “2014 yılında ülkemizde yaklaşık 6 milyon ton civarı üretimi yapılan mısırın şu an hava şartlarının uygun oluşuyla hasadı çeşitli illerimizde başlamış, hasat yapan çiftçilerimiz tüccara giderek mallarını satmaya başlamışlardır.”diye belirtti.

“Fiyatlar açıklanmayınca çiftçi ürününü ucuza satmak zorunda kalıyor”

Geçtiğimiz yıl Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından Ağustos ayı ortalarında açıklanan mısır alım fiyatı 68 kuruş iken bu yıl mısır fiyatlarının halen açıklanmamış olmasının çiftçiyi mağdur ettiğini dile getiren Özdiş, “Hasat yapan çiftçilerimiz piyasada mallarını 65 hatta 60 kuruşa satmaya mecbur kalmıştır. Bu bir skandaldır. Buğday fiyatının geçen yıla oranla yüzde 10 artmasına istinaden çiftçimizin bu yıl mısır için beklediği fiyat en az 75 kuruş iken olması gereken fiyat en az 85 kuruştur.” şeklinde konuştu.

Çiftçinin zarar etmemesi için olması gereken ürün fiyatlarının bu durum gözetilerek açıklanmasını isteyen Özdiş, “Dekar başına ortalama bin 200 – bin 500 kilogram olan mısır üretiminin maliyeti ise 45-50 kuruş, hatta tarla kiralanmışsa 70-80 kuruşa çıkmaktadır. Maliyetler göz önüne alındığında aslında çiftçinin razı olduğu 75 kuruşluk fiyat bile durumun vahametini göstermektedir. Gübreye, tohuma, mazota fazla miktarda para harcayan çiftçimiz şu an TMO`nun fiyat açıklamaması yüzünden geçen yıldan da düşük fiyata malını satarak zarar etmektedir. Hükümet çiftçimizin sesine kulak vermelidir. TMO acilen müdahil alım fiyatını açıklamalı ve kilo başına 4 kuruş olan destekleme primini yükseltmelidir.”diyerek açıklamasını sonlandırdı. (İLKHA)