• DOLAR 32.348
  • EURO 35.127
  • ALTIN 2307.9
  • ...
Molla Osman Bulut El Şems-î hakka yürüdü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bölgenin tanınmış alimlerinden Molla Osman Bulut El Şems-î 94 yaşında geçirmiş olduğu rahatsızlıktan dolayı tedavi gördüğü hastanede hakka yürüdü.

7 çocuk babası olan ve oğullarının tamamına ilim öğreten Molla Osman Bulut, prostat kanserinden tedavi gördüğü Batman`ın özel bir hastanesinde vefat etti.

Uzun yıllar ikamet ettiği köyde defnedilen Molla Osman Bulut`un taziyesi de köyde kuruldu.

Molla Osman Bulut kimdi?

1919 yılında Siirt'e bağlı Güneşli (Şems-e) köyünde dünyaya gelen Molla Osman Bulut, küçük yaşta ilim tahsiline başlamış bölgenin büyük âlimlerinden sarf, nahiv, belağat ve diğer İslami ilimleri tahsil etti. İlk ilim merkezi Siirt'e bağlı Gırdara köyünde Seyda Molla Ahmet'in yanında okudu. Daha sonra Suriye'nin Qamışlo kasabasında Qamışlo Müftüsü Molla Muhammed'in yanında tahsil gördü. Molla Osman Bulut, ayrıca Suriye'nin çeşitli bölgelerinde ilim tahsiline devam etti.

Küçük yaştan itibaren üç ayları orucunu tutan Molla Osman, gece namazı ve ibadetinde çok hassastı. Ramazanları ibadete ayrı bir önem verir, Peygamberin “Ya hayır söyle, ya da sükût et” hadisini hayatında tatbik etmiş az konuşur ve konuşunca da nasihat ve hakka ittibaya çalışırdı. Ramazanın son on gecesini ise Kadir gecesini ihya için köy camisinde itikafla geçirirdi.

Molla Osman Bulut`un imamlık yaptığı yerler

Yüksek bir ilim ve irfan tahsiliyle memleketine dönen Molla Osman, bölgenin çeşitli yerlerinde imamlık yaptı. İmamlık yaptığı yerlerin bazıları şöyle: Gera Cafer, Siirt'e bağlı Zorava, kendi Doğduğu köy olan Şemsê, Kurtarana bağlı Wişiye, Silvan`a bağlı Fera köyü, Ordan da Gırhebeş (Karatepe)

Buralarda yaklaşık 33 yıl imamlık yapan Molla Osman, imamlık yaptığı köylerin hepsinde ilim ile iştigali devam etmiş.

Yetiştirdiği âlimlerden bazıları

Bölgenin her tarafından öğrenciler Molla Osman`dan ilim talep etmek istemiş, Molla Osman birçok alim yetiştirmiştir.

Molla Osman Bulut`un yetiştirdiği bazı alimlerin isimlerinin de şunlar olduğu belirtildi: Molla Bedreddin Şems-i, Molla Adıl, Molla Muhammed, Molla Yusuf, Molla Nezir, Molla Abdullah, Molla Osman, Molla Halil, Molla Abdulhakim, Molla Şemseddin, Molla Ahmet, Molla Hasan Guhere, Molla Osman Guhere, Molla Emin Kanimirî, Molla Ramazan Kanimirî, Molla Muhammed Beşir (Molla Mizgin) Molla Sait, Molla Nesreddin Feri ve daha nicelerine ders vermiştir. (M. Sait Çelik – İLKHA)




















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir