• DOLAR 32.603
  • EURO 34.817
  • ALTIN 2493.706
  • ...
Teknoloji bağımlılığına dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Teknoloji bağımlılığı ve tehlikeleri konusunda İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) konuşan Yeşilay Cemiyeti Adana Şube Başkanı Mehmet Aslanbaba, teknolojiye bağımlılığının kişileri toplumdan kopartıp yalnızlaştırdığına dikkat çekti. Adeta hipnoz etkisi yaparak çocukları kendine bağımlı kılan bu tehlike konusunda aileleri uyaran Aslanbaba, çocuğun ruh sağlığını olumsuz etkileyecek durumların oluşmaması için denetimin şart olduğunu söyledi.

Mehmet Aslanbaba, Yeşilay’ın başta içki, uyuşturucu madde ve sigara gibi bağımlılık yapan maddelerle ilgili çalışma yürüttüğünü bununla birlikte insanı kendine bağımlı kılan her ne varsa bununla mücadele ettiğini belirtti.  Bunlardan birinin de teknoloji bağımlılığı olduğunu vurguladı.  

Yeşilay olarak teknoloji kullanımına karşı olmalarının söz konusu olamayacağını ancak her şey gibi bunun da makul ölçüde kullanılması gerektiğini ifade eden Aslanbaba, teknoloji bağımlılığının Türkiye’de her geçen gün artan bir tehlike olduğunu belirtti.

“Teknoloji insanları yalnızlaştırıyor”

TV, bilgisayar, tablet, akıllı telefonlar ve internetin kontrolsüz kullanılması durumunda bağımlılık yaptığını ifade eden Aslanbaba, “Bu noktada anne ve babaların çok dikkat etmesi gereken konular var. Çocuklarımız, ellerindeki tablet ve akıllı telefonlarla her geçen gün yalnızlaşıyorlar. Bu yalnızlaşma çocuklarımızın psikolojik sorunlarını da beraberinde getiriyor. Teknolojiye bağımlı olan çocuklar, gençler ve yetişkinler, çevresinden kopuyor ve yalnızlaşıyor. Öyle ki aynı çatı altında yaşayan aile fertleri bile birbirlerinden habersiz yaşıyor duruma geliyor.” diye konuştu.

“Teknoloji adeta hipnoz ediyor”

İnternet kullanan çocukların mutlaka ebeveynler tarafından kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizen Aslanbaba, “Teknoloji bağımlılığı, insan psikolojisi üzerinde çok olumsuz etkiler bırakabiliyor. İnternet kullanıcısı olan bazı gençler ve çocuklar hatta yetişkinleri de buna dâhil edebiliriz; maalesef bilgisayar, tablet ya da akıllı telefon kullanırken veya televizyon başında iken adeta hipnoz oluyorlar. Bazı çocuklar, o kadar buna kendini kaptırmış ve tabiri caizse o kadar hipnoz altına girmiş ki ona ne kadar seslenseniz seslenin sizi duymuyor.” şeklindeki sözleri ile tehlikenin büyüklüğüne dikkat çekti.

“Çocukların teknoloji kullanımı mutlaka denetlenmeli”

Sınırsız internet ve teknoloji kullanımının olumsuzluklarına karşı aileleri uyaran Aslanbaba, çocuk, genç ve yetişkinlerin bu konuda bilinçlenmesi gerektiğini söyledi. Çocukların internet kullanımının mutlaka sınırlandırması ve kontrol altına alınması gerektiğinin altını çizen Aslanbaba, öğrencilerin okuldan geldiklerinde ancak ailelerinin denetiminde internet ve TV kullanması gerektiğini bunun ise bir saati aşmaması gerektiğini kaydetti.

Günümüzde çocuğun teknoloji ile olan bağının tamamen kopartılmasının da doğru bir yaklaşım olmayacağını dile getiren Aslanbaba, bununla birlikte çocuğun ruh sağlığını olumsuz etkileyecek durumların oluşmaması için denetimin şart olduğunu söyledi.

“Sınırsız teknoloji kullanımı beraberinde bağımlılığı getiriyor”

Günün büyük bir bölümünü internette geçiren teknoloji bağımlıları ile de karşılaştıklarını belirten Aslanbaba,  bu konuda Türkiye İletişim Başkanlığının (TİB) daha aktif çalışarak belli çalışmalar yapması gerektiğini kaydetti. TİB’in sınırsız telefon ve internet kullanma konusunda bir sınırlama getirmesi için çalışma yapabileceğini ifade eden Aslanbaba, “Aksi durumda bu sınırsız tüketim ve sınırsız teknoloji kullanımı beraberinde bağımlılığı getirir.” diye konuştu.

“Teknoloji bizi kendisine köle etmesin”

Toplum olarak teknolojiden uzak kalmamakla birlikte bağımlı da olunmaması gerektiğini dile getiren Aslanbaba, “Teknolojik cihazlar, bizim hayatımızı kolaylaştırması için icat edilmiş çok faydalı cihazlardır. Ancak bir süre sonra bizi hakimiyeti altına alıp bizi kendisine mahkum eder hale dönüştürürsek işte orada sorunlar başlar. Teknoloji bizi kendisine köle etmesin. Bizi biz olmaktan çıkartıp başka bir varlığa dönüştürmesin.” diyerek teknoloji bağımlılığına karşı daha kontrollü davranılması tavsiyesine bulundu. (Ayhan Kaya –İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir