• DOLAR 32.583
  • EURO 34.715
  • ALTIN 2491.92
  • ...
"Hac ibadeti kardeşliğin ön plana çıktığı bir ibadettir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hac ibadetinin hem mal hem de beden ile yapılan bir ibadet olmasıyla beraber Müslümanların bir araya gelmesiyle adeta yekvücut gibi olmasını simgeleyen bir ibadet olduğunu vurgulayan Gaziantep Şahinbey İlçe Müftülüğü Vaizi Mustafa Şeref Aslan, Haccın toplumsal huzuru ve mutluluğu bir arada yaşama bilincini geliştiren önemli bir ibadet olduğunu söyledi.

Hac ibadetinin Müslümanların bir ve beraber olma mecburiyetinde olduklarını gösteren çok büyük bir öneme sahip bir ibadet olduğuna dikkat çeken Mustafa Şeref Aslan, Hac ibadetinin daha çok kardeşliğin ön plana çıktığı bir ibadet olduğunu kaydetti.

Yaklaşan Hac mevsimi ile ilgili İlke Haber Ajansına (İLKHA) önemli açıklamalarda bulunan Şahinbey İlçe Müftülüğü Vaizi Mustafa Şeref Aslan, Hac ibadeti başta olmak üzere ibadetlerdeki asıl gayenin Allah (cc) rızasını kazanmak olduğunu vurguladı.

Hac ibadetinin İslam dininde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Aslan, Hac ibadetinin Müslümanların kulluk görevi olduğunu belirterek, “Hac ibadetini Rabbimiz gücü olan kullarına bir görev olarak yüklemiştir. Hac ilk olarak Allah`ın (cc) bizlere bir emridir. Hac ibadetini yerine getiren bir kimse kulluk görevini yapmış olur. Dolayısıyla hangi ibadet olursa olsun biz o ibadeti önce Allah (cc) bize emrettiği için yapmış oluruz.” ifadelerini kullandı.

Hac ibadetinin içtimai yönüyle de önemli bir ibadet olduğunu söyleyen Aslan, “Hac ibadetinin diğer bir önemi ise her yıl düzenli olarak Müslümanların toplanma ve bir araya geldiği mekândır. Müslümanlar dünyanın dört bir tarafından rengine, ırkına, diline, yaşamış olduğu mekân ve iklime bakılmaksızın bir araya geliyorlar. Birbirleriyle konuşup kaynaşıyorlar. İçtimai olarak da bir öneme sahiptir.” dedi.

“Hac daha çok kardeşliğin ön plana çıktığı bir ibadettir”

Hz Ömer (ra) görevlendirmiş olduğu valilerini kontrol etmek ve vatandaşlara adil bir muamelede bulunup bulunmadıklarını öğrenmek için Hac ibadeti döneminde vatandaşlardan bilgi aldığını aktaran Aslan, Hac ibadetinin içtimai yönü olarak da önemli bir ibadet olduğunu söyledi.

Hac ibadetinin Müslümanların bir araya gelmesiyle adeta yekvücut gibi olmasını simgeleyen bir ibadet olduğuna dikkat çeken Aslan, “Bu açıdan Haccın içtimai toplumsal bir yönü vardır. Hacca giden insanlar ‘Müslümanlar kardeştir` ayeti sırrınca birbirlerinin rengine, ırkına ve diline bakmadan kardeşi ile yan yana durabiliyor. Dolayısıyla Hac daha çok kardeşliğin ön plana çıktığı bir ibadettir. Mala tahakkuk eden bir ibadet olmakla beraber netice olarak Müslümanların birlik olduğunu beraber olduğunu bir araya gelme mecburiyetinde olduklarını gösteren çok büyük bir öneme sahip olan bir ibadettir.” şeklinde konuştu.

Hac ibadetinin toplumsal huzuru ve mutluluğu, bir arada yaşama bilincini geliştiren önemli bir ibadet olduğunun altını çizen Aslan, “Hac ibadetinde yine şu önemli noktayı anlamalıyız. Nasıl ki, Hac ibadetini yerine getirmek için ihrama girildiğinde bazı hususlara dikkat etmemiz gerekiyor. Burada aslında bize bir mesaj veriliyor. Müslüman gibi bir Müslüman olmak, yaratılışa fıtrata uygun hareket etmek demektir. Allah (cc) âdete bizi Hacda razı olacağı bir insan haline ve kıvamına getiriyor. Burada edinmiş olduğumuz tecrübe ile gerek Müslümanlar arasında gerekse diğer insanlar arasında adaleti, hakkı ayakta tutun, hiç kimseye haksızlık yapmayın, cana kıymayın, mala kastetmeyin ve kimsenin kalbini dahi kırmayın diyerek Hac ibadetinde adeta bizi buna hazırlıyor.” diye konuştu.

“Hac bize barış içerisinde olmamızı öğretiyor”

Hac ibadeti ve diğer ibadetlerde asıl gayenin Allah (cc) rızasını kazanmak olduğunu belirten Aslan son olarak şu ifadeleri kullandı: “Müslüman`ız diyoruz ve Müslüman bir toplumda yaşıyoruz. Ama ne yazık ki, ibadetlerden elde edilecek bir takım güzellikleri elde edemiyoruz. Gerek namazdan, Hacdan, oruçtan ve diğer ibadetlerden Allah (cc) bizden neyi kazanmamızı istiyorsa öncelikli olarak bunun peşinde olmamız gerekir. Hac ibadeti aynı bu şekildedir. Sadece bir ziyaret edip gelme ve kutsal mekânları görme yeri değildir. Allah (cc) bir ibadeti emrederken acaba maksat ve maslahat nedir. Bu ibadetlerin topluma, şahsa ve aileye yönelik bir takım maslahatları ve faydaları vardır. Bundan dolayı ibadetlerde bunu elde etmenin peşinde olmalıyız. Şu an Müslümanlar arasında da bir kavga var. Dolayısıyla Hac bize barış içerisinde olmamızı öğretiyor. Hac ve diğer ibadetler bize Allah`ı (cc) razı olabileceği bir şekilde yaşamamızı emrediyor.”   (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir