• DOLAR 32.446
  • EURO 34.875
  • ALTIN 2480.546
  • ...

20'den fazla ülke borç krizi ile mücadele ediyor. Dünya kamuoyunun dikkati, borç krizini atlatmak için mücadele veren Yunanistan`a çevrilmişken, uzmanlar, özellikle gelişmekte olan ülkelerde borç seviyesinin tehlikeli boyutlara ulaştığı uyarısında bulunuyor. Amerika`nın Sesi Londra`da muhabiri Henry Ridgwell, faaliyetleri denetlenmeyen özel yatırımcıların kazanç sağlamak amacıyla borçlu ülkelere kredi verdiklerini söylüyor.

Yunanistan`da bankaların iflasın eşiğine geldiği ve ülkenin Euro bölgesinde kalmaya çalıştığı bugünlerde, bütün dünya Yunanistan`a odaklanmış bulunuyor. Ancak uzmanlara göre, dünyadaki birçok gelişmekte olan ülke, ciddi bir borç kriziyle karşı karşıya. Ve bunların arasında yakasını kreditörlere kaptıran birçoğu da yakın dönemde iflas edebilir.

Borç krizine karşı en kırılgan olarak tanımlanan 20 ülke arasında Mozambik başı çekiyor. Denizaşırı Kalkınma Enstitüsü`nden Judith Tyson, “Mozambik ekonomisinde patlama yaşanıyor. Ancak, büyük miktarda kredi almasına rağmen, Mozambik`te yoksulluk ve eşitsizlik hızla artmaya devam ediyor. Bu da, alınan kredilerin ülke sorunlarıyla mücadelede işe yaramadığını gösteriyor” şeklinde konuşuyor.

Tyson`a göre, herşey son mali krizle bağlantılı: “Başta Avrupa ve Amerika`daki yatırımcılar, ekonomimizdeki düşük faizlerden yararlanarak yeni yatırımlar arıyor. Bu yatırım arayışı da karşımıza borç dalgalanması olarak çıkıyor çünkü bu yatırımcılar, gelişmekte olan ülkelere devlet borcu karşılığında büyük miktarlarda para sağlıyor.”
1990`lardan beri ekonomisi kâr eden Jamaika`nın hala çok borcu var.

Borç ödemeye çalışan ekonomi, faizlerin çok yüksek olması yüzünden sıkıntı çekiyor.”
Kredilendirmeye sıkı düzenlemeler getirilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, ayrıca, ekonomik kriz yaşayan ülkelerin borçlarının da silinmesi gerektiğini savunuyor.

İşte dış borç krizi eşiğinde olan ülkeler : Butan, Yeşil Burun adaları, Dominik Cumhuriyeti, Etyopya, Gana, Laos, Moritanya, Moğolistan, Mozambik, Samo, Sao Tome ve Principe, Senegal, Tanzanya, Uganda Dış borç krizi yaşayan ülkeler: Ermenistan, Belize, Costa Rica, Hırvatistan, Kıbrıs Rum Kesimi, El Salvador, Gambia, Yunanistan, Granada İrlanda, Jamaika, Lübnan, Makedonya, Marshall Adaları, Karadağ, Karadağ, Portekiz, İspanya, Sri Lanka, St. Vincent ve Grenadinler, Tunus, Ukrayna, Sudan ve Zimbabwe.