• DOLAR 32.558
  • EURO 35.057
  • ALTIN 2429.766
  • ...

AVM’lerin mahalleler arasına kadar girdiğini ve Bakkal kültürünü bitirdiğini belirten Gaziantep Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Vakkas Katırlı, bakkal esnafının durumunun her geçen gün kötüye gittiğini söyledi.

Bakkalların sadece alışveriş yeri olmadığını aynı zamanda mahallelinin zaman geçirdiği ve hoş sohbetlerin yapıldığı mekânlar olduğunu dile getiren Katırlı, mahalle arasında güzel bir gelenek olan ‘bakkal amca’ geleneğine sahip çıkılmasını istedi.

AVM’lerde vatandaşların sadece ihtiyacını değil her gördüğünü aldığını ve bu durumun vatandaşın bütçesini olumsuz etkilediğini ifade eden Katırlı, “Gelişen teknoloji bakkallığı elbette sekteye uğrattı. Ancak yine de mahallelerde bakkalda alışveriş yapma kültürü azalsa da devam ediyor.”dedi.

Büyük AVM ve marketler bakkal sektörünü ciddi anlamda etkiledi

Gaziantep’te bakkalcılığın yanında genelde yerel ürünler satan ve marketleşmeye doğru ilerleyen bakkalların iş yaptığını belirten Katırlı, “İşini bilen ve kendini büyütmeye çalışan bakkal arkadaşlarımızın işi güzeldir. Bazı arkadaşlarımız yerel ürünler satıyor. İşleri gayet güzeldir. Marketleşebilenler işyerini büyütüp genişletiyorlar. Marketçilik ne demek bakkalcılığın bir büyüğüdür. Şuanda yaşlanan amcalarımız genelde bakkallığı bırakıyorlar. Tabi tüm bunlara rağmen yine de bakkalcılığın eskisi gibi kaldığını söyleyemeyiz. Büyük AVM ve marketler bakkal sektörünü ciddi anlamda etkiledi.” ifadelerini kullandı.

Son zamanlarda özellikle bölgede yaşanan olaylara da değinen Katırlı, Gaziantep’in diğer Güneydoğu Anadolu illerine göre daha sakin ve insanların bir arada yaşama kültürünün yoğun olduğu bir il olduğunu söyledi.

Yeni nesillerin bakkalcılık kültürünü unutmaması için ‘Bakkal amcayı unutma’ ve belli bazı şenlikler düzenlediklerini belirten Katırlı, “Yeni neslimizi bakkala alıştırmak için bahar aylarında balon şenlikleri düzenliyoruz. Yeni nesil bakkalı tanısın diye ve bakkal amcanın kim olduğunu bilsin istiyoruz.” dedi.

Bakkallar bir mahallenin faizsiz bankasıdır

Eski neslin alışveriş yaparken bakkalı tercih ettiğini belirten Katırlı, bakkalların sadece alışveriş yeri olmadığı aynı zamanda mahallelinin zaman geçirdiği ve hoş sohbetlerin yapıldığı mekânlar olduğunu dile getirerek, “Bakkallar, aynı zamanda bir sohbet yeri muhabbetlerin yapıldığı emanetlerin alındığı ve verildiği yerlerdir. Bakkallar bir mahallenin faizsiz bankasıdır. Bakkallarda hiçbir gecikme zammı olmaz. Bakkallarda faiz olayı olmaz. Vatandaş bakkaldan veresiye alır. Ay sonu olduğu zaman veresiye ne almış ise tekrar onu öder.”şeklinde konuştu.

Bakkal sektörünün unutulmaması için devlet tarafından market ve AVM’lere saat konusunda yeni düzenlemeler getirilmesi gerektiğini belirten market ve AVM’lerin belli bir saatten sonra kapanmasını ve pazar günü ile bayramlarda kapalı kalmasını istedi. (İbrahim Koçyiğit - İLKHA)