• DOLAR 32.579
  • EURO 34.972
  • ALTIN 2424.01
  • ...
Olaylar sigorta fiyatlarını artırdı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye`de ve özellikle Batman`da 6-8 Ekim Kobane bahaneli olaylarla başlayan ve son zamanlarda yaşanan süreçte olan yine vatandaş ve esnafa oldu. Meydana gelen olaylarda her zaman olduğu gibi yine mağdur olan vatandaş ve esnafa bir darbe de sigorta acentelerinden geldi.

Yakılıp, talan edilmelere karşı işyerini ve araçlarını sigortalatıp güvence altına almak isteyen esnaf ve vatandaş, sigorta acentelerinin terör olayları yüzünden sigorta yapmaması veya yüksek meblağa yapmasından dolayı bir kez daha mağdur duruma düştü.

Konuyla ilgili İlke Haber Ajansı`na konuşan sigorta acente yetkilileri, olayların hem kendilerini ve hem de vatandaşları mağdur ettiğine dikkat çekti.

‘Sigorta fiyatları arttı`

Sigorta acente yetkililerinden Abdullah Özaydın, 6-8 Ekim ve son olaylardan önce işlerinin gayet iyi durumda olduğunu belirterek, “Çözüm sürecinden önce sigorta şirketleri işyeri, trafik, kasko poliçelerini çok rahat bir şekilde sigortalayabiliyordu. 6-8 Ekim Kobane olaylarından ve de çözüm sürecinden sonra çoğu sigorta şirketi bölgemizde işyeri, trafik, kasko poliçelerini olaylardan dolayı yapmak istemiyorlar. İşyeri, kasko, trafik poliçeleri yapmak isteyen sigorta şirketleri de uçuk fiyatlar çıkarmaktadırlar. Fiyatlar ortalama 2-3 kat artmış oldu. 2014 yılında 400 TL olan trafik sigorta poliçesi, 2015 yıllı için yaklaşık 800 TL`ye yükselmiştir. Bu durum biz sigorta acentelerini ve de bölgemizin insanlarını mağdur etmektedir.” dedi.

‘Haksız tutanak düzenleyenlere ceza uygulanmalı`

Sigorta fiyat artışının bir diğer nedeninin ise, sahte tutanakla hasar talebinde bulunan bazı korsan acentelerin, sürücülerin, kaportacıların ve de tamir servislerinin gerçeğe aykırı düzenlediği trafik kaza tutanakları olduğunu söyleyen Özaydın, “Haksız tutanak düzenleyen kişiler için büyük cezaların uygulanması gerektiğini düşünüyorum. Vatandaşlarımız bu tutanakları doldururken dikkatli davranmalı. Tutanağa geçirilen kazanın farklı aktarılmasına dair talepleri kesinlikle kabul etmemeli ve olayı olduğu gibi tutanağa geçirmeliler. Mümkünse olaydan sonra henüz araçlar yerinden hareket ettirilmeden fotoğrafının çekilmesi faydalı olacaktır. Hasarların sigorta şirketleri, eksperler tarafından çok iyi araştırılıp mağduriyetlerin giderilmesini istiyoruz. Vatandaşlarımız küçük menfaatler için hayatlarını karartmasınlar. Dürüst sürücülerin dikkatli olup karşı tarafın ısrar ve tekliflerini kabul etmemelerini istiyoruz.” şeklinde konuştu.

‘İş raydan çıktı`

Batman Sanayi ve Ticaret Odası`nı korsan acentelere karşı göreve çağıran Özaydın, şöyle dedi: “Maaşlarını alıyorlarsa denetimlerini yapsınlar. Vatandaşlarımızın korsan acentelerde poliçe düzenlenmemesi gerektiğini bildirmek istiyoruz. Yetkili acentelere yönelmeleri faydalarına olacaktır. 1 Haziran`da yürürlüğe giren, değiştirilen trafik sigortası uygulamasıyla fiyatlar ateş pahası oldu. Sürücüler isyanda. Türkiye`de en yüksek sigorta fiyatları Batman`da ve hemşerilerimizin fazla prim ödemelerine acente olarak karşıyız. Bazı şirketler ‘zarar ediyoruz` diye acente komisyonlarını düşürdü. Yüzde 15, yüzde 17 olan komisyonlar yüzde 2 ile yüzde 5`e düşürülmüştür. Acenteye zarar ediyorum diye komisyon vermeyen bazı şirketler piyasanın en düşük fiyatını uygulamaktadırlar. Yakında acente olarak hayır kurumu olacağız. Ben bir sigorta acentesi olarak işin raydan çıktığını düşünüyorum. Hazine ve şirketler çok sağlıklı bir sistem geliştirmedikçe halimiz böyle olur.”  (M. Fatih Akgül - İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir