• DOLAR 32.372
  • EURO 34.972
  • ALTIN 2325.466
  • ...
ABD Türkiye`deki patriotlarını geri çekiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD'nin, mevcut görev süresi ekim ayında sona erecek Türkiye`deki patriot hava ve füze savunma birliklerinin konuşlanmasını mevcut rotasyonun sonunda yenilemeyeceğini Türk hükümetine bildirdiği ancak ihtiyaç olması halinde patriot unsurlarını ve personelini bir hafta içinde Türkiye`ye geri getirmeye hazır olduğu açıklandı.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada yer verilen "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti Ortak Bildirisi"nde, ABD'nin mevcut görev süresi ekim ayında sona erecek Türkiye`deki patriot hava ve füze savunma birliklerinin konuşlanmasını mevcut rotasyonun sonunda yenilemeyeceğini Türk hükümetine bildirdiği ve diğer ilgili müttefiklerle de danışıldığı ifade edildi.

ABD patriot bataryalarının, kapsamlı bir NATO misyonunun parçası olarak 2013 yılından bu yana Türkiye`de bulunduğu hatırlatılan bildiride, Amerikan füze savunma kuvvetinin, evrilmekte olan küresel tehditleri göğüsleyebilmeye ve Türkiye dahil müttefik ve ortakları koruyabilmeye ehil kalabilmesini teminen, bataryaların kritik modernizasyon güncellemeleri için tekrar ABD`ye konuşlandırılacakları vurgulandı. Bu kararın ABD`nin küresel füze savunma mimarisinin gözden geçirilmesini takip ettiği belirtilen bildiride, şunlar kaydedildi:

"ABD`nin ve NATO`nun Türkiye dahil müttefiklerin savunulmasına olan taahhütleri bakidir. ABD ve NATO, Türkiye`nin güvenliğinin ve bölgesel istikrarın desteklenmesine bağlıdırlar. DAEŞ`le mücadele amacıyla ilave hava unsurları konuşlandırdığı ve Türkiye`yle ortaklık yaptığı cihetle ABD, balistik füze risklerine ve tehditlerine karşı olanlar dahil, Türkiye`nin hava savunma yeteneklerini nasıl destekleyeceği hususunda Türkiye`yle yakın çalışmaya da devam edecektir.

ABD, aniden ortaya çıkabilecek Balistik Füze Savunma (BFS) ihtiyaçlarının nakliyesini süratle yapmak ve desteklemek üzere harekat alanı yeteneğini muhafaza edecek olup, patriotlarının gelecekteki konuşlanmalarını kolaylaştırmak amacıyla, mevcut konuşlanma mevziini, altyapısı olduğu gibi kalacak bir statüde idame etmeye hazır bulunmaktadır. İhtiyaç olduğu takdirde ABD, patriot unsurlarını ve personelini bir hafta içinde Türkiye`ye geri getirmeye hazırdır."

Olası diğer adımlar istişare ediliyor

Ortak bildiride, ABD'nin doğu Akdeniz`de ABD Donanması'nın çok rollü “Aegis” gemilerinin devamlı mevcudiyetini sürdüreceğinin de altı çizildi. Bu gemilerin NATO hava ve füze savunmasına destek dahil, Türkiye`nin ve NATO misyonlarının savunmalarını destekleyecek bir dizi yeteneğe sahip olduğuna işaret edilen bildiride, "ABD Avrupa Deniz Kuvvetleri, Türk savunma ihtiyaçlarının desteklenmesinde Türk donanmasıyla bölgedeki yakın işbirliğine devam edecektir. ABD ve Türkiye, Türkiye`nin güvenliğini pekiştirmek üzere, ikili temelde beraberce atabilecekleri olası diğer adımları istişare etmektedirler" ifadelerine yer verildi. 

İki ülke NATO müttefiklerine danışacak

ABD ve Türkiye'nin ortak bildirisinde, iki ülkenin NATO`nun güneydoğu sınırındaki güvenlik endişelerini ittifak bakımından en iyi şekilde ele alacak araçlar ve ittifak dayanışmasına uygun olarak, Türkiye`deki hava savunma destek misyonunun geleceği hakkında NATO müttefikleriyle danışmalarda bulunacağı kaydedildi. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir