• DOLAR 32.432
  • EURO 34.468
  • ALTIN 2486.8
  • ...
Van`da Yeni Şehir Kurulacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Çevre yolunu ve gelişme aksını kullanarak, Van`da yeni bir şehir kuracaklarını söyledi.
 
Bakan Bayraktar, Van Valiliği Kriz Merkezi`nde düzenlediği basın toplantısında, "Biz çok net bilimsel verilere dayanarak, zemin etütlerine dayanarak kaya zeminler üzerinde ve dağ yamaçlarında Van`ımızı yeniden şekillendirmek ve ovalarımızı serbest bırakma noktasında bir adım atmak durumundayız. Bunu da inşallah bu vesileyle çok güzel yapmak, Van`ı rahat ettirmek, tarihten gelen misyonunu da korumak suretiyle yeni bir Van`ı kurmak için çok ciddi bir çalışma içerisindeyiz. Çok ince eleyip sık dokuyoruz" diye konuştu.
 
Gerek Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ile gerekse ihtiyaç duyulan diğer üniversitelerden de yardım almak suretiyle bilimsel verilerek dayanarak çalışmaları yürüttüklerini ifade eden Bayraktar, "Hem harita alımlarını, hem bu mera tespitlerini, hem zemin etütlerini, hem bundan sonra imar planlarını, uygulama imar planlarını ve kentsel tasarımları da yapmak suretiyle neye ihtiyaç varsa o bölgelerde onları yapıp bitireceğiz" dedi.
 
Van merkezde modern hayatın gereksinimi için ne yapılacaksa köylere de onun yapılacağını kaydeden Bayraktar, köyleri de çok modern bir hale getirmek için çaba göstereceklerini belirtti. Bayraktar, "Bir taraftan Erciş`in merkezinde de aynı şekilde yeni modern bir yerleşim birimi kuracağız. Erciş`in de 84 köyü var, bu köyleri de tek tek elden geçiriyoruz. İhaleleri yapmak suretiyle bu şekilde çalışmalarımızı tamamladık. Önümüzdeki sene ağustos ayından itibaren etap etap, peyderpey konutları da teslim etmeye başlayacağız" diye konuştu.
 
Destek veren herkese teşekkür eden Bayraktar, şunları söyledi:
"Özellikle burada onu da ifade etmek durumundayız. Burada devlet olarak bulunduk, devlet olarak çalıştık, hükümet olarak burada bulunduk ama tüm siyasi partiler de buraya geldiler karınca kararınca, bir birliktelik oluştu, destek verdiler, basın mensupları çok güzel, tarafsız şekilde buradan bilgi kirliliği olmadan destek verdiler, haber verdiler. Bu yeni bir Van`ın, güzel bir Van`ın, tüm insanlarla, Vanlılarla bütünleşerek yeni Van`ın oluşmasına katkı sağlayacak. İnşallah bundan sonra da bu birlikteliği devam ettirerek yeni bir Van`ı hep birlikte kuracağız. Bu bakımdan ben desteklerinden dolayı tüm insanlarımıza ve sizlere çok teşekkür ediyorum. İnşallah en kısa zamanda da Van`ın kurulması için herkesten de destek bekliyorum. Çok teşekkür ediyorum."
 
DEPREMİN MALİYETİ
Bu depremin devlete maliyetinin sorulması üzerine Bayraktar, "Hem konutların hesaplarını yaptık hem maliyet hesaplarını yaptık. Ama bunlar netleşmediği için bunları şimdilik deklare etmiyoruz. Karşımıza çok ciddi bir maliyet çıkıyor, çok ciddi bir hesap çıkıyor. Konut rakamı olarak da karşımızda çok ciddi bir rakam var, maliyet olarak da karşımızda çok ciddi bir rakam var" dedi.
 
Bunlar geçmişteki depremlerle mukayese edildiği zaman buranın konumunun çok daha farklı olduğunu ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:
 
"Türkiye`nin geldiği gelişmişlik seviyesi ve kendi pozisyonumuzu da dikkate alarak buraya çok daha güzel, çok daha yeni bir şey yapacağız. Devlet buradan hiçbir şeyi esirgemeyecek. Ne gerekiyorsa onu yapacak" ifadesini kullandı.
"İlk kazmayı ne zaman vuruyorsunuz?" sorusu üzerine Bakan Bayraktar, şu anda konutların temellerinin atıldığını, grobetonların döküldüğünü belirtti. Bayraktar, Bostaniçi`nde yapılan bin 100 konutlu bölümün hafriyatının alındığını, grobetonlarının döküldüğünü, 3 bin konutun ihalesinin yapıldığını söyledi.
 
Bugün helikopterle deprem bölgesini gezdiğini anımsatan Bayraktar, arazilerin zemininin yanı sıra bir de lokasyonlarının, konumlarının olduğunu ifade ederek, "Konumları, rüzgar hakimiyetleri nedir, güneşle irtibatları nedir, ulaşım akslarını hesap ettik. Yaptığımız zaman bu çevre yolunda irtibatları nasıl olacak, buraya su getirmeyi nasıl yapacağız, atık suyu nasıl deşarj edeceğiz, bunların hepsini incelemek için bugün 1 saat kadar Van`ın üzerinde şöyle bir vali beyle, teknik arkadaşlarla beraber dolaştık, bunları etüt ettik. Bundan sonra da bu çalışmalarımız çok daha titiz bir şekilde devam edecek" diye konuştu.
 
Konteynerlerin yerleştirilmesinin ne zaman tamamlanacağının sorulması üzerine Bayraktar, "Tabii konteyner bir imalat, konteyner bir evdir aslında. Bugün çok memlekette insanlar ömürlerini konteynerde geçiriyorlar" dedi.
21 metrekarelik konteynerlerin ailelerin yaşayacağı bir alana sahip olduğunu hatırlatan Bayraktar, "Tabii bizim Van`daki insanlarımız için bunlar olmaz. Biz sadece kışı geçirmek için bunu yapıyoruz" diye konuştu.
 
Erdoğan Bayraktar, tüm imkanların seferber edildiğini, Afet Acil Durum Yönetimi Başkanlığının, TOKİ`nin ve Türk Kızılayının konteyner satın alımı yaptığını, diğer taraftan çeşitli ülkelerden bağışlar geldiğini kaydeden Bayraktar, "Van`a şu anda konteyner akıyor. Bunları inşallah aralık ayı sonu gibi yüzde 85-90 mesafesinde hepsini yerleştirmiş olacağız" dedi.
Erek Dağı civarında fay hattı iddiasının olduğunun belirtilmesi ve yeni Van`ın kurulacağı alanın yerinin değişip değişmediğinin sorulması üzerine Bayraktar, "Zaten Erek Dağı buraya hakim bir dağ. Zemin bakımından bakıyoruz, inceliyoruz, nereleri sağlamsa oralara doğru böyle bütün konutları, hem de çevre yolu kullanmak suretiyle, Van`ın gelişme aksını kullanmak suretiyle konutlarımızı yayacağız, yeni bir şehir kuracağız" diye konuştu.
 
"Bu 41 kilometre kullanılacak mı?" sorusunu ise Bayraktar, şöyle yanıtladı:
"41 kilometre zaten bu depremolmadan evvel ihalesi yapılan bir kuşaklama yoludur, çevre yoludur. Bu Van`ın gelişmesini sağlayacak olan yoldur. Zaten bu yolun etrafında birtakım eğitim tesisleri olsun, başka tesisler olsun yapılıyor ama şimdi bizim yapacağımız, kuracağımız bu yeni yerleşim alanlarıyla, şehrin gelişme aksanı ile birlikte bu yol çok daha büyük önem kazandı, çok daha büyük işlev kazandı."
 
Bayraktar, bu çevre yoldan Van`a gelecek yolların da yapılacağını, yeni kurulacak yerleşim yerlerinin yeni alternatif yolları yapma mecburiyeti doğurduğunu söyledi.
 
Harita üzerinde yeni kurulacak yerleşim yerlerini gösteren Bayraktar, Edremit ilçesi ve Kalecik civarındaki hazine arazilerini işaret etti. Kalecik`in sağlam bir zemini olduğunu belirten Bayraktar, daha doğuya, kuzeye ve güneye doğru Van`ı geliştirmek için çaba göstereceklerini, Van Gölü ile Van`ın etrafındaki alüvyonlu alanı koruma noktasında çalışmalar yapılacağını söyledi.
 
"KALICI KONUTLAR 20 YIL VADELİ, 2 YIL ÖDEMESİZ"
Kalıcı konutların ödemeleriyle ilgili soru üzerine Bayraktar, şunları kaydetti:
"Yasa belli. Şimdi tabii bu konutları bedava vermeyeceğiz. Ama kira bedelinden çok daha düşük, 2 yıl ödemesiz, 20 yıl taksitle ve sabit taksitle, ne faiz var, ne enflasyon var, hiçbiri yok, tamamen sabit olacak. Başbakanımızın yetkisi de var, bir miktar bunların fiyatlarından. Zaten biz bunlara yol maliyeti, okul maliyeti, bunların hiçbirini katmayacağız. Bunun dışında da eğer şartlar, Türkiye`nin şartları müsait olursa, yörenin şartlarını da dikkate almak suretiyle siyasi irade, başta başbakanımız olmak üzere bir indirim kararı da verebilir, bir miktar, çok fazla değil, bir miktar indirim kararı verilebilir. İleriki günler bunu gösterecek."
 
Bakan Bayraktar, deprem yönetmeliğiyle ilgili soru üzerine, yeni yasa tasarısının şu anda taslak halinde olduğunu belirterek, "O kanun çıktıktan sonra, o kanun çerçevesinde tüm Türkiye`yi şamil olacak tarzda bir çalışma yapıyoruz. O henüz netleşmedi" dedi.
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir