• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
"Müslüman-Hıristiyan çatışması alevlendirilmek isteniyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İnsani Hak ve Hürriyetler Derneği (Hür-Der) Genel Başkanı Av. Şaban Dalgın, Orta Afrika Cumhuriyeti`nde gündeme getirilen tecavüz iddiaları ve ardından başlatılan soruşturma tamamlanmadan Müslüman olan BM Barış Gücü (MINUSCA)  Başkanı Babacar Gaye'nin görevden alınmasını eleştirdi.

Dalgın, bölgede yeniden Müslüman-Hıristiyan çatışması başlatmak isteyen Batı'nın bu adımla olası bir çatışmanın önünde engel olarak gördüğü Gaye'yi saf dışı bırakmak istediğini söyledi.

Gaye'nin görevden alınmasının algı operasyonu olduğunu belirten Dalgın, bu olayların arkasında art niyet olduğuna dikkat çekti.

Orta Afrika'daki Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün görevinin, Müslüman-Hıristiyan çatışmasını engellemek olduğunu belirten Dalgın, “BM Barış Gücü Misyonu (MINUSCA), Orta Afrika'da Nisan 2014 yılında kurulmuştur. Dikkat edersek Orta Afrika Cumhuriyeti`nde o tarihten bu yana çok vahşi olaylar ve haberler gündeme gelmiyor. BM askerlerinin barış adına bulundukları yerlerde insanların hakkına hukukuna tecavüz etmesi, onları öldürmesi kabul edilemez. Bunları İnsan hakları derneği olarak kınıyoruz. Fakat biz bu olayların arkasında başka art niyetler olacağının göz önünde bulundurulması gerektiğine inanıyoruz. Bazen ayak kaydırma oyunlarının bu tür kirli senaryolar gündeme getirilerek yapılabildiğini görmekteyiz. Çünkü Orta Afrika Cumhuriyeti`ndeki BM Barış Gücü (MINUSCA) Başkanının general seviyesinde ve Müslüman bir insan olduğunu biliyoruz.” dedi.

“Müslüman-Hıristiyan çatışmasını alevlendirecek bir başkan görevlendirilmek isteniyor”

BM askerlerinin varsa yaptıkları çirkin davranışlarını kınadıklarını sözlerine ekleyen Dalgın, “Ama işin diğer yönünden baktığımızda son zamanlarda Müslüman-Hıristiyan çatışması gözükmüyor. Bunun tekrar alevlendirilmesi için yeni bir rol model başkan oraya gönderilmek isteniyor. Bu da oradaki azınlıkta bulunan Müslümanların can ve mal güvenliğinin sağlanması yönündeki girişimleri engelleme çabası taşıyor.” ifadelerini kullandı.

Buna benzer olayların daha önce de yaşandığına vurgu yapan Dalgın, BM tarihinde görevi başında barış gücü misyonundaki bir generalin bu tür olaylarla görevinden alınmadığını söyledi.

İleriye dönük hesaplara da dikkat çeken Dalgın, “Kaldı ki olayı yapan askerlerin bizzat incelemeye alınması, görgü tanıklarıyla konuşmadan ve olay yeri incelemeleri ve mağdurlarla ilgili dosya tamamlanmadan direk bu şahsın görevden alınması bizce ileriye dönük başka hesapların olduğuna işaret ediyor. Özelikle Müslüman-Hıristiyan çatışmasını körüklemek, Batının Müslümanları düşman olarak görmesini sağlamak ve bu konuda özellikle orta Afrika`da durmuş olan, durmuş gibi gözüken Müslüman-Hıristiyan çatışmasını tekrar körükleme niyeti olabilir. Bunun da hem BM, hem de ülkemizin yetkililerince ve dünyadaki bütün örgütler tarafından dikkate alınması gerektiği inancındayım.” şeklinde konuştu.

Uluslararası Af Örgütü; Birleşmiş Milletler Barış Gücü askerlerinin, Orta Afrika`da 16 yaşında bir çocuk ile babasını öldürerek, 12 yaşındaki kız çocuğuna tecavüz ettiklerini iddia etmişti.

Geçmişte Fransız askerlerinin Orta Afrika Cumhuriyeti`ndeki çocuklara barış gücü görevi esnasında tecavüz etmelerini görmeyen Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, Müslüman olan BM Barış Gücü (MINUSCA) Başkanı Babacar Gaye'yi anında görevden aldı.

Hatırlanacağı üzere 2013 yılında BM`den sızan bir raporda, BM`ye bağlı Fransa Barış Gücü askerlerinin aç ve evsiz genç erkeklere yemek karşılığında tecavüz ettiği gündeme gelmişti. BM, o zaman bu olaylar karşısında "Yok sayma, ikna, gizleme" yöntemleri izlemişti. Bu olaylar Aralık 2013 ile Haziran 2014 yılında BM Barış Gücü (MINUSCA) Başkanı Babacar Gaye'nin görevine başlamasından önce meydana gelmişti.  (M.Hüseyin Temel, Mustafa Kaynak - İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir