• DOLAR 32.368
  • EURO 35.061
  • ALTIN 2325.136
  • ...
`Hz Süleyman peygamber değil sahabedir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır`da 27 sahabenin medfun olduğu Hz Süleyman Camii`nin İmamı Ömer Kırmızıçiçek, tarihi ve dini açıdan önemli bir yere sahip olan kentin peygamberler ve sahabeler şehri olarak anıldığını ve bu unvana sahip çıkılması gerektiğini belirtti.

Hz Süleyman Camii`nin tarihi hakkında bilgi veren İmam Kırmızıçiçek, caminin en önemli özelliğinin Diyarbakır fethinin Hz Ömer döneminde buradan başlamış olması olduğunu söyledi.

Diyarbakır`a neden Peygamberler ve Sahabeler şehri denmektedir

Diyarbakır`a Peygamberler Şehri denmesinin sebebi hakkında bilgi veren Kırmızıçiçek, Kur`an-ı Kerim`de adı geçen 2 peygamberin, Diyarbakır`ın Eğil ilçesinde yatmakta olduğunu belirterek bunun Diyarbakır`ın Peygamberler Şehri olarak anılmasını sağladığını söyledi.

Peygamber`in arkadaşlarından başta Halid bin Velid`in oğlu olmak üzere 27 sahabenin Diyarbakır`ın fethi sırasında şehit düştüğüne dikkat çeken Kırmızıçiçek, “Şehitlerin anısına İç Kalenin bitişiğinde Hz Süleyman Camii yapılmıştır. Daha sonra Diyarbakır`a sahabeler şehri denmiştir.” dedi.

“Camiye ismi verilen Hz Süleyman peygamber değil sahabedir”

Camiye ismi verilen Hz Süleyman`ın Hz Davut Peygamberin oğlu olan ‘Süleyman` olmadığını hatırlatan Kırmızıçiçek, “Burada yatan zat, 639 yılında Diyarbakır`ın fethi sırasında şehit düşen Halid Bin Velid`in oğlu sahabe olan Süleyman`dır. Gelen ziyaretçilere bunu her zaman hatırlatırız. Dağıttığımız broşürlerde de bunu belirtiriz.” ifadelerini kullandı.

Kırmızıçiçek, Hz Süleyman Camiinde medfun olan sahabelerin isimlerini ise şu şekilde sıraladı:

Süleyman b. Hâlid b. Velid (ra), Rıdvan (ra), Mes'ûd (ra), Beşir (ra), Hamza (ra), Amr (ra), Şu'be (ra), Sâbit (ra), Zeyd (ra), Zeyd (ra), Halid (ra), Halid (ra), Nu'mân (ra), Muhammed (ra), Muhammed (ra), Abdullah (ra), Abdullah (ra), Abdullah (ra), Hasan (ra), Hasan (ra), Ka'b-i Zişan (ra), Fudayl (ra), Mâlik (ra), Fahr (ra), Ebu'l-Hamd (ra), Ebu Nasr (ra), Muğire. (ra)

Hatırlanacağı üzere, 27 Sahabe ve Hz Süleyman Camii, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce 13 Ağustos 2010'da restorasyona alınmış ve Caminin etrafındaki gecekondular ise boşaltılarak yıkılmıştı. (M. Sıddık Bilge/Yunus Sırat – İLKHA)
























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir