• DOLAR 32.599
  • EURO 34.796
  • ALTIN 2495.76
  • ...
Dış odaklar HDP ve PKK`yı kullandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çözüm sürecinin askıya alınmasıyla birlikte gözler Doğu ve Güneydoğu halkına çevrildi. Çözüm sürecinin geldiği noktayı değerlendiren bölgedeki sivil toplum kuruluşları Kürt sorunu ile terör sorununun ayrışması konusunda hem fikir. Dış odakların çözüm sürecini bitirmek için HDP ve PKK'yı kullandığını anlatan Ruha Sosyal Yardımlaşma Eğitim ve Kültür Derneği (RUHA-DER) Başkanı Salih Samak HDP'nin Kürt halkını düşünmediğini söyledi.

KÜRT SORUNU İLE TERÖR AYRIŞSIN

Samak, “HDP'nin amacı meclise girip Kürt halkının haklarını savunmak değildi. Eğer amaç bu olsaydı milletvekilleriyle Kürt halkının haklarını korurdu. HDP tam tersi olayları kışkırttı ve durumu bu noktaya getirdi. Bu süreçte dış güçlerin oyuncağı haline geldiler" şeklinde konuştu. Devletin Kürtlere haklarını verdiğini ifade eden Samak, “Terör sorununu Kürt sorunundan ayrı ele almak lazım. Terörün arkasındaki bazı dış güçler Kürt halkına ne kadar hak ve özgürlük verilirse verilsin memnun değil. Çünkü Güneydoğu'da Türkiye'ye tehdit olacak bir devlet oluşmasını istiyor. Bu yüzden çözüm sürecinin bozulması için her şey yapıldı" diye konuştu.

HALK ÜZERİNDE BASKI VAR

PKK'nın Kürt halkı üzerinde baskı kurduğunu ifade eden Şanlıurfa Dinbirsen İl Başkanı Ramazan İçen ise, “PKK Egemen kendi düşüncesini insanlara dayattı ve ezmeye çalıştı. Biz barış sürecinin hepimiz için güzel şeyler getireceğini düşünüyorduk. Fakat onların halklar üzerinde zorbalık yaptıklarını gördük" dedi. Her türlü zorbalığa karşı olduklarını ifade eden İçen şunları söyledi: “İki buçuk yıldır barış dediler bir yandan da baskı uyguladılar. Ellerindeki silahı hiç indirmediler ve halkı tehdit ettiler. Bundan sonra devlet sivil toplum kuruluşlarını ve doğudaki kanaat önderlerini muhatap almalı. En kısa zamanda barış olmasını istiyoruz."
Biri düğmeye bastı

Doğu Batı Kardeşlik Platformu Doğu Sekreteri Abdullah Göçmez çözüm sürecinin iki yönlü olduğunu belirterek, halkla olan çözüm sürecin devam ettiğini aktardı. HDP ve PKK'nın sürecin ruhuna aykırı davrandığını söyleyen Göçmez “3 yıldan beri süren bir barış süreci vardı. Daha kalıcı hale gelecek diye beklerken gerek Kandil'den gerekse HDP içerisinden düğmeye basılmış gibi çözüm sürecinin aleyhine sesler yükselmeye başladı" ifadelerini kullandı. Göçmez, “Barışı konuşabilmek için PKK kayıtsız şartsız silahları indirip ateşkes ilan etmeli" dedi.

Yeni Şafak

Bu haberler de ilginizi çekebilir