• DOLAR 32.372
  • EURO 34.98
  • ALTIN 2325.574
  • ...
Fıstığın  rekoltesi bu yıl yüksek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şanlıurfa`da önemli geçim kaynaklarından olan fıstığın bu yıl fiyatlarının düşük olduğunu söyleyen üreticiler, Şanlıurfa'da fıstık fiyatının belirlenmesi için kooperatif kurulması gerektiğini ifade ederek, kooperatifleşme olduğu takdirde ne üretici ne de işletmecinin mağdur olacağını söylediler.

Geçen yıla oranla fiyatlarda düşüşün yaşandığını belirten fıstık işletmecilerinden Ramazan Aslan, “Şanlıurfa'da fıstık rekoltesi bu yıl yüzde 70 civarında, Gaziantep ve Nizip taraflarında ise yüzde 30'lardadır. Geçen yıl Gaziantep yüzde 70'lerde iken bu yıl Şanlıurfa yüzde 70`lerdedir. Geçen yıla oranla fiyat farkı çok fazladır.  Fıstık gecen yıl 10,5 lira iken şimdi 6,5-7 liraya satılıyor. Buğday, arpa, mercimeğin ekildiği tarlada hesaplama yapılırsa fıstığın verimi parasal olarak onlardan kat kat yüksektir. 10 dönüm bir tarlada buğdayın bin-bin 500 lira getirisi varken fıstığın 15 ile 20 bin lira arasında getirisi vardır.” dedi.

“Fıstık fiyatının belirli olması için kooperatif kurulsun”

Üreticilerin en fazla sıkıntı çektiği konunun fiyatlar olduğunu ifade eden Aslan, “Şanlıurfa`da bu yıl ürün gayet iyi fakat fiyatların düşük olması üreticileri sıkıntıya koymaktadır. Fıstık derneği adında kurulan ve sözde fıstık üretenlerin sorunlarıyla ilgilenmesi gereken Fıstık Derneği şuan ne yapıyor, bilemiyoruz. Fındıkta kooperatifleşme daha ileri düzeyde, fıstıkta böyle bir şey söz konusu değil. Fiyatın belli, sabit olmaması maalesef üreticiyi zor duruma sokuyor.  Fiyatlar sabit olursa bu herkesin faydasınadır.” ifadelerini kullandı.

“Fıstığı dünyaya tanıtan Gaziantep`tir”

Fıstığı dünyaya tanıtan şehrin Gaziantep olduğunu söyleyen Aslan, “Her ne kadar Şanlıurfa`da fıstık daha fazla üretilse de Şanlıurfa olarak buna sahip çıkamadık, Gaziantep bunu sahiplendi ve dünyaya tanıttı.  Batı illerinde Şanlıurfa fıstığı denildiği zaman birçok insan Urfa`nın da mı fıstığı var diyor. Yıllardır Gaziantep fıstığı denildiği için artık o algıyı yıkmak çok zor.” ifadelerini kullandı.

“Mahsul fazla ama fiyat düşük”

Geçtiğimiz yıla göre fıstık fiyatlarında düşüşün yaşandığını belirten Ali Bakır, “Bu yıl üretim bakımından mahsul fazla ama fiyatlar çok düşük. Fıstık için kooperatif kurulsa ve fiyatı belli olsa hem biz hem de üretici mağdur olmayacaktır. Çok fazla zarar ettik, İran`dan ithal ettirildi. İran sulu fıstık ürettiği için ucuza satabiliyor. Biz satamıyoruz, bu açıdan biz ciddi zararlar ettik.” dedi.

Şanlıurfa`da fıstık işletmelerinin olmaması nedeniyle fıstığın Antep fıstığı olarak tanıtıldığını söyleyen Bakır, “Şanlıurfa'da üretilen fıstık Gaziantep`ten daha fazla olmasına rağmen işletmeler Gaziantep`te olduğu için Gaziantep fıstığı deniliyor. İşletmeler Şanlıurfa`da olmadığı için tüm fıstığı Gaziantep`e götürüyoruz. Onlara veriyoruz adamlar da bu fıstık bizim diyerek dünyaya tanıtıyor.” ifadelerini kullandı.

“Yurt dışından da fıstık geliyor”

Yıllardır fıstık işi ile uğraştığını söyleyen Mehmet Bakır,  “Fıstık, ilgi, alaka ister, yıllarını vermen gerekir.  Fıstık aşılandıktan sonra kuruma ihtimali var, fıstık üreten çiftçiye ne destekleme veriliyor ne de bilgi. Yurt dışından gelen fıstıklar da var devletin buna gerekli tedbiri alması gerekiyor. Yurtdışından gelen fıstık örneğin 25 Liradan veriliyor, ben 25 Liradan veremeyince ben ciddi zarar ediyorum” dedi.  (Mustafa Bikeç - İLKHA)
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir