• DOLAR 32.534
  • EURO 34.795
  • ALTIN 2493.333
  • ...
SON DAKİKA
Adana`da salçalık biber hasadı başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çukurova`da toplanmaya başlanan salçalık kırmızıbiberin tarladaki fiyatı 80 kuruştan başlarken pazarda ise 1 lira 20 kuruştan başlayan fiyatlarla müşteri buluyor. Adana`da 10 bin dekardan fazla alanda ekimi yapıldığı belirtilen meşhur Karaisalı biberinin bu yıl iyi seyreden hava koşullarından dolayı bereketli mahsul verdiği bildirildi.

Bu yıl dekar başına 2 buçuk ton kadar biber mahsulü aldıklarını dile getiren çiftçiler ise aylarca emek harcadıkları ürünlerinden, kendilerinden çok tüccarın kazandığını belirtiyor. Çiftçiler, ürünlerini tarlada 80 kuruştan verirken bunu alan tüccarın pazarda bunu 1 lira 20 kuruştan başlayan fiyatlarla sattığını ve kazananın üretici değil her zamanki gibi tüccar olduğunu söylediler.  

“Bu yılki mahsulün bereketi yüzümüzü güldürdü”

Karataş ilçesinde 50 dönüme ektiği Karaisalı cinsi salçalık biberin ilk mahsulünü toplayan çiftçi Hıdır Yılmaz, “Karaisalı biberi, Adana`nın meşhur salçalık biberidir. Dönümüne 2 buçuk 3 ton kadar mahsul veriyor. Biz ektiğimiz 50 dönümlük tarladan 130 ton civarında mahsul bekliyoruz. Bu yıl havalar güzel geçti, mahsulümüz de bereketli oldu.” dedi.

“Çiftçi değil tüccar kazanıyor”

Çiftçinin,  yüksek maliyet sebebiyle tam olarak kâr edemediğini ifade eden Yılmaz, “Çiftçiler olarak tam emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Biz kendi ürünümüzü kendimiz pazarda satamadığımız için tüccara veriyoruz. Tüccar bizden 80 kuruşa aldığı biberi, pazarda 1 lira 20 kuruşa satıyor. Biz ekiyoruz, tüm sıkıntılarını çekiyoruz ama biz kazanamıyoruz başkası kazanıyor.” şeklinde konuştu.

Yüreğir ilçesinde biber eken çiftçi İsmail Bozcan da bu yıl ki verimden memnun olduklarını dile getirdi. Kendilerinin 10 dönüme ektikleri salçalık biberi pazarda sattıklarını ifade eden Bozcan, bu şekilde tarlada 80 kuruşa giden ürünü, pazarda 1 lira 20 kuruştan satarak daha karlı olduklarını söyledi. (Ayhan Kaya – İLKHA)




















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir