• DOLAR 32.56
  • EURO 34.825
  • ALTIN 2418.497
  • ...

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde son zamanlarda yaşanan olumsuz gelişmeler, emlak sektörünü olumsuz yönde etkiledi. Diyarbakır Emlak Komisyoncuları ve Müşavirleri Derneği Başkanı Mustafa Koç, gayrimenkul alım-satımlarının ciddi oranda azaldığını söyledi.

Bölgede yatırım yapmak isteyen işadamlarının olaylar nedeniyle bölgeden kaçtığını belirten Koç, “Diyarbakır’da normalde 500 ile 600 arasında emlakçı arkadaşımız vardı. Şu an bunlardan en fazla 200 ile 250 civarında arkadaşımız kaldı. Geri kalanların tamamı kepenkleri kapatıp bir şekilde mesleği terk etmek zorunda kaldılar. Çünkü burada dönüşüm, ticaret olmuyor. Yaşanan olaylar mesleğimizi baltaladı. Gayrimenkul alım satımları durunca yatırımcılar da bölgeden kaçmaya başladılar.” dedi.

“Kiracılar kiralık ev bulamayacak”

Gayrimenkul satışlarının durmasının fiyatları etkilemediğini dile getiren Koç, şunları aktardı: “Burada çatışma ortamı var. Kimin ne yaptığı ya da ne yapacağı belli değil. Gelecekte ne olacağı belli olmayan bir süreçteyiz. Bu durumda konut satışlarında herhangi bir ucuzlama olmaz. Satışlarda duraklama var ama mevcut konutlar da fiyatlarını koruyor. Dolayısıyla bu, dar gelirli insanlara yansıyacak. Konut yapılmadığı için konut sıkıntısı yaşayacak kiracılar, kiralık ev bulamayacak. Böyle devam ederse 500 – 600 TL’lik dairelerimiz önümüzdeki senelerde 700 – 800 TL’yi bulacak.”

Şimdiki satışların yatırım amaçlı olmadığına işaret eden emlakçı Ömer Akgül ise kısa sürede olayların bitmesini temenni ettiğini söyledi.

“Ayda 5 daire satıyorken şimdi 2 daire satıyoruz”

Önceleri ayda 5 daire satıyorken, şimdi 2 daire sattıklarını belirten Akgül, “Olayların çıkmasından bu yana konut satışlarında ciddi bir duraklama var. Şu anki satışlarımız yatırım amaçlı değil, mecbur olanlar ev alıyor. Çünkü olaylardan dolayı tedirginlik var. Daha önce ayda 5 daire satıyorken şimdi 2 daire satıyoruz. Yarı yarıya gerileme var. Tek temennimiz, kısa sürede olayların bitip eskisi gibi satışlarımızın başlaması.” şeklinde konuştu.   (Hamza Adiyaman/Emrah Deniz - İLKHA)