• DOLAR 32.373
  • EURO 34.971
  • ALTIN 2325.43
  • ...
İran, İngiliz Elçiyi Alkışlarla Kovdu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
IRIB haber sitesinin verdiği bilgiye göre, konsey sözcüsü Abbasali Kadhodai, “İngiltere ile diplomatik seviyenin düşürülmesini öngören plan yapılan değerlendirmenin ardından oy çokluğuyla kabul edilmiştir” dedi.
 
İran’ın nükleer programını engellemeye çalışan ülkelerden biri olan İngiltere, geçtiğimiz hafta açıkladığı yeni yaptırım paketi kapsamında, Tahran rejimiyle olan tüm ticari ilişkilerini sonlandırma kararı almıştı.
 
Karara tepki gösteren İran, dün parlamentoya sunulan ve İngiltere ile diplomatik seviyenin düşürülmesini öngören yasa tasarısını kabul etti. Yasa kapsamında ayrıca İngiltere büyükelçisinin Tahran’ı iki hafta içinde terk etmesi öngörülüyor.
 
 
İRAN ÖFKE DOLU
Parlamentoda dün yapılan oylamada birçok milletvekili İngiltere`ye olan tepkisini dile getirdi. Bir milletvekili, "İngiltere`nin Tahran rejimine karşı benimsediği tavrı sürdürmesi halinde, 1979`da yaşanan ABD büyükelçiliği baskının aynısıyla karşı karşıya kalabilecekleri" uyarısında bulundu.
 
Diplomatik seviyenin düşürülmesini öngören yasa tasarısı, 11 çekimser oya karşılık 179 oyla kabul edildi.
İngiltere, aralarıdna İran merkez bankasıyla tüm ilişkilerin dondurulmasını da içeren yeni yaptırım planını 14 Kasım`da sundu. Perşembe günü yapılacak Avrupa Birliği (AB) görüşmesinde, yaptırım paketinin genişletilmesi ve başta İran`ın petrol sanayisinin hedef alınması bekleniyor.
 
 
ELÇİLİK KRİZİ
İslam Devrimi`nin yaşandığı 1979 yılında, İranlı öğrenciler ABD büyükelçiliğini basarak elçilik çalışanlarını 444 gün esir almıştı. ABD, o tarihten bu yana Tahran`da temsilcilik bulundurmuyor.
 
Yeni yaptırım paketinin başını çeken ülkelerden İngiltere ve Kanada`nın ise Tahran`da elçilikleri mevcut.
H.planet
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir