• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Kritik görüşme sonrası Kılıçdaroğlu ne dedi?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında yapılan görüşmeden koalisyon çıkmadı.
Koalisyon görüşmeleri ile ilgili "Türkiye tarihi fırsatı kaçırdı" diyen Kemal Kılıçdaroğlu; "Bize şu ana kadar bir koalisyon önerisi gelmiş değildir. Bir seçim hükümeti önerisi gelmiştir. Bu bizim MYK kararına uygun değil." dedi.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları;
Türkiye'de nasıl bir koalisyon olmalı, ateş çemberinden çıkan bir Türkiye nasıl huzura kavuşacak bunun çalışmasını yaptık; 14 ilkemizi belirledik. bu değerler aslında evrenseler ilkelerdir. bu ilkeler yanlışsa biri çıksın söylesin. Bize bu konuda yöneltilen hiçbir soru olmadı.

BİZİM GÖRÜŞÜMÜZ BELLİDİR
Teamüllerin de gereği olarak Sayın Davutoğlu'na görev verildi. 13 Temmuz'da sayın Davutoğlu CHP'yi ziyarete geldi. Oldukça güzel, sıcak ve entelektüel derinliği olan bir görüşme oldu. Ben arkadaşlarımla beraber Davutoğluna şunu ifade ettim; Bizim görüşümüz şudur:
1. Yüksek porfilli bir hükümetin kurulması lazım. Yani rform ve anayasa ypabilecek bir parlamenter ağırlığın olması lazım.
2. Ekonomik açıdan, sosyal açıdan ciddi sorunlar var ve aşmak orunda. O nedenle kurulacak hükümetin 4 yıllık bir hükümetin olması lazım.
3. Kurulacak koalisyonun ortaklarının samimi ve dürüst olması lazım. Kapalı kapılar ardında farklı görüşler olmaması lazım. O zaman koalisyon görüşmesine başlayabiliriz dedik. Bizim için önemli olan CHP değil, Türkiye, her seferinde söyledik. Ardından görüşmeler başladı.

GÖRÜŞMELER GÜZEL BİR ORTAMDA GEÇTİ
Çok güzel bir ortamda geçti. Görüşmelere katılan AK Partiye üyelerine teşekkür ediyoruz. Elimizi taşın altına sokmaya hazır olduğumuzu söyledik. Görüşmelerin uzamasının bizi rahatsız ettiğini bildirdik. Tartışmaların ardından Sayın Davutoğlu ile görüştük. Görüşmelerin uzamasının beni rahatsız ettiğini belirttim. Bizi ve tabanımızı rahatsız ediyor dedim.

BİZE KOALİSYON ÖNERİSİ GELMEDİ
Sayın Davutoğlu bize iki öneri getirdi. Kısa süreli bir seçim hükümeti veya Azınlık hükümeti. Önerilerimiz aldım partilerimizin yetkili organlarına götüreceğim ve görüşümü sunacağım. Bu iki öneriyi de görüştük. Bugün yine bir araya geldik. Bize şu ana kadar bir koalisyon önerisi gelmiş değildir. Bir seçim hükümeti önerisi gelmiştir.
Bu bizim MYK kararına uygun değil. Şahsi kanaatim, milli iradeye saygı şudur oy bölüşümü yapılmışsa liderlere düşen bir koalisyon oluşturmaktır. Eğer siz ben seçime gideceğim derseniz, o zaman siz milli iradeden nasıl söz edeceksiniz. Türkiye tarihi bir fırsatı kaçırdığını düşünüyorum. Türkiye bir ateş çemberinden geçiyor.

DEMOKRASİMİZE KATKI SAĞLADI

Biz milli iradenin gereği olarak bir koalisyon müzakeresi sonucunda hükümetin kurulması ve sorunların çözülmesinden yanaydık. Ama bu gerçekleşmedi. Yapılan bu görüşmeler yine de çok önemli. En azından AK Parti CHP'nin her konuda görüşünü öğrenmiş oldu. Bunun demokrasimize bir katkı sağlamış olduğuna inanıyorum.
Biz hangi konuyu seçtilerse görüşlerimiz açık yüreklilikle görüşlerimizi ifade ettik. Kimse umutsuzluğa kapılmasın. Türkiye büyük ve güçlü bir ülkedir. Kendi ülkemize güvenelim. Biz güveniyoruz. Sorunları çözümsüz hale getiren siyaset kurumunun başındaki yöneticilerdir.
Teamüllere göre hükümet kurulmazsa görev iade edilmelidir. Hem güvenoyu alacak hükümeti kuramayıp hemde görevi iade etmemek ahlaki değildir. Görev gasbı olur.
İmam-hatiplerde okuyan çocuklarımızın iyi eğitim almasını biz de isteriz. Bizim sorun bulduğumuz konu eğitim sistemidir.

"ANLAŞAMAYACAĞIMIZ BAŞLIK GÖRMEDİK"

Biz anlaşamayacağımız bir başlık görmedik. Görüşmelerde hiç bir kırmızı çizgimiz yoktu. Ana başlıklar halinde CHP ne düşünüyor bunları anlattık. Onlarda kendi düşüncelerini bize aktardılar. Cumhurbaşkanı'nın etkisi olup olmadığı sorusuna Davutoğlu cevap vermeli.

ERKEN SEÇİM

Bugünden erken seçimi tek seçenek olarak ifade etmeyi doğru bulmuyorum. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir