• DOLAR 32.372
  • EURO 34.985
  • ALTIN 2325.74
  • ...
Tarımın hava kirliliğine etkisi için proje başlatıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Koruklu istasyonunda başlatılan proje ile Harran Ovasında toprak solunum oranı saptanacak, toprak solunumuna etki eden parametrelerin (sıcaklık ve nem) oranları ve mevsimsel değişimleri belirlenecek.

Çevre Mühendisi Didem Sakin tarafından yürütülen bu çalışmayla Harran Ovası topraklarının CO2 çıkışıyla (toprak solunumu) ilgili sağlıklı bir veri elde edilmiş olacak. Ayrıca; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu projeyle Türkiye’nin imza atmış olduğu Kyoto protokolü gereğince topraklarımızdan salınan CO2 miktarının belirlenmesine yönelik olarak bir adım atmış olacak.

Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında otomatik toprak CO2 akış ölçüm cihazının kurulumu ile başlayan projede gerekli kalibrasyonlar yapılarak 2014 Ekim ayından bu güne günlük ve saatlik olarak tüm CO2 salınımı kayıt altına alındı. Özellikle mısır tarlasına yerleştirilen ikinci bir başlık ile Mısır bitkisinin havayı ne kadar kirlettiği araştırılıyor.

Konu ile ilgili açıklama yapan Enstitü Müdürü İbrahim Halil Çetiner “Harran ovası topraklarının CO2 solunum oranı belirlenerek, bu konuda sağlıklı veri sağlanacaktır. Bu çalışma sonrasında farklı toprak ve iklim özelliklerine sahip olan bölgelerde aynı metotla ölçüm yapılarak Karbon emisyonları belirlenebilir. Bu yönü ile de öncü bir projedir.” dedi.

135 bin 719 TL bütçesine sahip projenin 2017 yılına kadar devam edeceği belirtildi. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir