• DOLAR 32.324
  • EURO 35.087
  • ALTIN 2299.689
  • ...
Adana Barosu: İncirlik Üssü kapatılsın!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adana Baro Başkanı Avukat Mengücek Gazi Çıtırık, ''Türkiye, ABD'nin Akdeniz ve Ortadoğu'daki çıkarlarının bekçiliğini yapan, bir karakol olmamalıdır.''diyerek İncirlik Hava Üssü’nün kapatılması gerektiğini söyledi.

Türkiye sınırlarında yaşanan hareketliliğin ardından yeniden gündeme gelen İncirlik Üssü ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Adana Baro Başkanı Avukat Mengücek Gazi Çıtırık, “2. Dünya Savaşı sonrasında yaşanan soğuk savaş döneminde, Türkiye'nin NATO ittifakına katılımından sonra ülkemizde kurulan üs ve tesisler, zaman zaman Türkiye-ABD ilişkilerinde de belirleyici rol oynamıştır. Ülkemiz de bu üs ve tesislerin varlığını, stratejik önemiyle değerlendirmeye çalışmış, NATO ve ABD'nin askeri yardım ve kredilerinde bir pazarlık aracı olarak kullanmaya çalışmıştır.” diyerek üssün kuruluş amacı ve son durumuyla ilgili bilgi verdi.

“Bölgenin huzurunu bozan bizzat ABD'dir”

1954 yılında TBMM'nin antlaşmaları onaylaması sonucunda Adana İncirlik Hava Üssü’nün açıldığını hatırlatan Baro Başkanı Çıtırık, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gelinen noktada ABD’nin, Ortadoğu’daki ve Akdeniz'deki enerji, petrol çıkarları, ayrıca yaptığı silah satışları düşünüldüğünde bu bölgelerdeki etnik köken ve mezhepsel ayrılıkları ön plana çıkartan, bunları kaşıyan, bölgenin huzurunu bozan bizzat ABD'dir. Ülkemiz, ABD'nin Ortadoğu ve Akdeniz'deki çıkarlarının bekçiliğini yapan bir karakol olmamalıdır. ABD'nin Ortadoğu'daki hiçbir ülkeyle sınırı yoktur ama dünya döndükçe ülkemizin; Suriye, Irak ve İran ile sınırı ve komşuluğu devam edecektir.”

''İncirlik Üssü kapatılarak, Barış Parkı’na dönüştürülsün''

Üssün, kuruluş amacının ve kullanım şeklinin dışına çıkıldığını ifade eden Baro Başkanı Çıtırık, “İncirlik Üssü’nü düzenleyen Tesislere Dair 3 Numaralı Tamamlayıcı Antlaşma feshedilerek, üs kapatılmalı ve Barış Parkı’na dönüştürülmelidir.” ifadelerini kullandı. (Ayhan Kaya - İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir