• DOLAR 32.649
  • EURO 34.842
  • ALTIN 2496.273
  • ...
Cemîyeta Mustezafan ji bona Zuhaylî peyama sersaxîyê weşand
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır’da sistem performansı hakkında anında bilgi sahibi olma ve enerji kesinti sürelerinin minimize edilmesi gibi özelliklere sahip Kontrol ve Veri Toplama Sistemi (SKADA) projesinin temellerini atan DEDAŞ, projenin çok yakında tamamlanacağını açıkladı.

SKADA projesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan DEDAŞ Genel Müdürü Murat Karagüzel, projenin veri toplama, sistemde modifikasyon yapma, otomatik rapor üretimi, ekipman ömürlerinin azaltılması gibi kolaylıklar sağlayacağını belirtti.

Elektrik kesintisinin olmaması için artan elektrik tüketimini karşılayacak bir alt yapının olması gerektiğine dikkat çeken Karagüzel, 2013 yılının Temmuz ayından sonra bir takım yatırımlar olduğunu ifade ederek, bu yatırımların proje aşamasında iken kullanılabilecek tesisler üzerinde proje yapılıp bu projeler için ihale yapıldığını kaydetti.

“Elektrik kesintileri şebeke yetersizliğinden kaynaklanıyor”

Kaçak kullanımın hesapta olmayan bir tüketim ortaya çıkardığını ve bunun sonucunda mevcut şebekenin otomatik olarak kendini devre dışı bıraktığını belirten Karagüzel, “Bundan dolayı elektrik kesintisi başlar. Elektrik kesintileri şebeke yetersizliğinden kaynaklanır. Şebeke yetersizliği ise kaçak elektrik, öngörülemeyen elektrik veya sayaçtan geçmeyen elektrik kullanımından kaynaklanıyor.” dedi.

Elektrik kesintilerinin sebeplerine değinen Karagüzel, kesintilerin genellikle şebeke yetersizliğinden kaynaklandığına vurgu yaparak, “Elektrik kesintileri, elektrik tesislerini zorlayıp devre dışı kalmalarına neden oluyor. Biz bu tesisleri iyileştirmek ve genişletmek için ciddi manada yatırım yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

6 ilde 55 milyon TL’lik yatırım

2015 yılında 6 ilde yaklaşık 55 milyon TL’lik bir yatırımın söz konusu olduğunu belirten Karagüzel, bu yatırımlar içinde 20 milyon TL’nin projenin Diyarbakır’da projelendirilerek tamamlandığını ve bir kısmının ise yapım aşamasında olduğunu ifade etti.

SKADA projesinin bir yatırım olduğunu ve bu konuda çalışmaların devam ettiğinin altını çizen Karagüzel, “SKADA izleme odamız tesislerimizde mevcut bulunmaktadır. Bunun dışında OSOS dediğimiz otomatik sayaç okuma sistemleri, uzaktan açma kesme sistemleri, uzaktan kumanda sistemleri, yeni elektrik tesisleri, yeni kurulan mekânlara, yeni oluşturulan mezralara, yer altı şebekelerine bu ve buna benzer şirket genelinde 230 milyon değerinde planlanan ve şu anda ihalesi yapılmış ve devam etmekte olan 120 milyonluk projemiz var.” dedi.

2014 yılından beri başlattıkları projelerin 2015 yılına yönelik 90 milyonluk yatırımların söz konusu olduğunu söyleyen Karagüzel, “2013’ te 140 milyonluk bir yatırım yaptık. Bu yatırımlar tesis iyileştirme ve yenileme, aydınlatma tesisleri, teknolojik yatırımlar ve bu sahadaki dalgalanmaları önleyecek sıkıntıları en aza indirgemeye yönelik çalışmalardır.” şeklinde konuştu. (M. Sıddık Bilge/Yunus Sırat – İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir