• DOLAR 32.592
  • EURO 34.793
  • ALTIN 2498.181
  • ...

Türkiye`de ve özellikle bölgede yaşanan son olaylar sebebiyle bölge halkının batıya yöneldiğini belirten emlakçılar, emlak işinin bölgede durma noktasına geldiğini söylediler.

6-8 Ekim olayları ve Suruç patlamasından sonra yaşanan olaylarla bölgede birçok iş sektöründe olumsuzluklar yaşanırken, emlak sektörü ise adeta durma noktasına geldi. Emlakçılar, yaşanan olaylardan önce Batman`da emlak işinin yüzde 50 artışla değer kazandığını ifade ederek, olaylar sonrası bölgede emlak işlerinin durma noktasına geldiğini ve batıda ise işlerinin yükselişe geçtiği belirttiler.

“Emlakçılar olarak sıkıntı içerisindeyiz”

Bölgede yaşanan son olaylardan dolayı her sektörde olduğu gibi emlak sektöründe de büyük bir durgunluk olduğunu belirten emlakçı Emin Uras, “Bazı müşterilerimiz ev alma yerine evlerini satıyorlar. Bunun sebebini de müşterilerimiz bölgedeki yaşam koşullarını iyi olmadığı şeklinde açıklıyor. Buralarda huzurun kalmadığını ve en azında batıda bir evleri olsun diye Batman`daki evlerini satıp batıda ev alma telaşına girmişler. Tabi maddi durumu iyi olanlar bunu önceden yapmışlar. Bölgede işler bitme noktasına gelirken batıda emlak sektörüne rağbet artmaktadır. Bunun sebebi de bölgedeki huzursuzluktur. Bölgedeki yatırım durmuş ve emlakçılar olarak bizler de sıkıntı içerisindeyiz.” dedi.

“İşlerimiz durma noktasına geldi”

Ellerinde bulunan arsa ve evleri satamadıklarını vurgulayan Uras, bu durumun kendilerini çok mağdur ettiğini ve bir an önce olayların son bulması gerektiğini dile getirdi.

Uras, “Bizim elimizde olduğu gibi birçok emlakçının elinde satılık arazi, arsa, dükkân ve ev olmasına rağmen bayramdan sonra hemen hemen satışlar tamamen durmuş durumdadır. Bölgedeki işlerin durma noktasında olması ister istemez esnafı etkilemektedir. İş olmayınca esnaf da mağdur duruma düşüyor. İsteğimiz en kısa zamanda bölgenin tekrar huzura kavuşması, her sektörde olduğu gibi emlak sektöründe de herkesin kendi işini yapması ve bu sıkıntıların giderilmesi talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Olayların olduğu yerde yatırım olmuyor”

Yaşanan olaylar sebebiyle işlerin adeta durma noktasına geldiğine işaret eden emlakçı Abdulcelil Kaya ise, “Eskiden millet içinde bir huzur ortamı vardı. Batman günbegün gelişmeye başlamıştı. İş adamları yatırım yapıyor ve millet daha çok çalışabiliyordu. Yaşanan son olaylar her sektörde olduğu gibi emlak işine de çok etki yaptı. Yaşanan son gelişmelerden dolayı millette bir tedirginlik söz konusudur. Olayların yaşandığı bir memlekette haklı olarak yatırım yapılamıyor. Bu yüzden de ev almak isteyenler bölgeden almayıp batıdan ev alıyor. 2-3 aydır emlakçılar olarak iş yapmamışız. İşlerin durması da vatandaşta para olmayışından değildir. Bölgeden emin olmadığından yatırım yapamıyorlar.” şeklinde konuştu.

“Bölgemizin bir an önce huzurlu bir ortama kavuşmasını istiyoruz”

Çözüm sürecinde tarafların samimi olmadığını belirten Kaya, şöyle dedi: “Yapılan süreç çıkarlar üzerineydi her iki muhatap da birbirlerini kandırma peşindeydiler. Son senelerde olaylar yaşanmadığından Batman`da emlak satışları yüzde 50 artış yapıp değer kazandı. Yaşanan olaylar başladığından işlerimiz birden bire durdu. İnsanlarımız niye batıdan, ev-arsa alıp iş kuruyor ve emin olabiliyor, ama kendi memleketinde bunu rahat yapamıyor. Bölgemizin biran önce huzurlu bir ortama kavuşmasını istiyorum. Bütün yetkililerden dürüst olmalarını bekliyoruz. Bölge insanımız günahtır artık çektikleri yeterdir.”

(M. Sait Çelik - İLKHA)