• DOLAR 32.59
  • EURO 34.821
  • ALTIN 2509.419
  • ...
Savcılar O Ülkede Ortaya Çıktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

17 Aralık yargı darbesi girişiminin savcıları Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç hakkında tutuklama kararı çıkaracağını Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu 3. Daire`deki paralel yapıya yakın üyelerin sızdırdığı ortaya çıktı. Zekeriya Öz ve Celal Kara`nın da kaçış planını devreye soktuğu öğrenildi.

Ukrayna`ya kaçmışlar!

HSYK 3. Dairesi 7 Ağustos akşamı ihraç edilen savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç hakkında “FETÖ terör örgütüne yardım ve yataklık” ile “Darbeye teşebbüs” gerekçesiyle soruşturma açılmasına izin verdi. Dairenin bu kararının ardından Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı her üç savcı hakkında tutuklama kararı çıkardı. Mahkeme, adreslerinde bulunamayan savcılar için “yakalama” kararı aldı. Ancak Zekeriya Öz ve Celal Kara`nın yurtdışına kaçtığı ortaya çıktı. Öz ve Kara`nın Sarp Sınır Kapısı`ndan Gürcistan`a, oradan da Ermenistan`a geçtiği ileri sürüldü. Ancak, eski iki savcının Ukrayna`da olduğu ortaya çıktı.

Kırmızı bülten yolda

Firar savcıların iadeleri için çalışma başlatıldı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Öz ve Kara için Dışişleri Bakanlığı`na gönderilmek üzere Adalet Bakanlığı`na difüzyon mesajı yolladı. Difüzyon mesajı, kırmızı bülten çıkartılması zaman aldığından bu aşamada herhangi bir gecikmeye yer verilmemesi amacıyla diğer ülke interpollerine çekilen teleks yazı anlamı taşıyor. Her iki eski savcı hakkındaki “FETÖ örgütüne yardım ve yataklık” ile “Darbeye teşebbüs” iddialarını içeren somut iddiaları içeren yazı hazırlayan Başsavcılık, bir an önce iade işlemlerinin başlatılmasını talep etti. Ermenistan ve Ukrayna adalet birimlerine yazı yazılarak Öz ve Kara`nın iadesi için çalışmalar başlatıldı.

Her iki eski savcının firar etmelerinin perde arkasına dair ilginç bir iddia ortaya atıldı. Eski savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç hakkında tutuklama kararı çıkaracağını HSYK 3. Daire`deki paralel yapıya yakın üyelerin sızdırdığı ortaya çıktı. 3. Daire`deki üyeler Ahmet Berberoğlu, Kerim Tosun ve Şaban Işık tarafından sızdırılan bilgiden sonra Zekeriya Öz ve Celal Kara`nın kaçış planını devreye soktuğu öğrenildi. 3. Daire`nin verdiği “Terör örgütü” iddiasıyla her üç savcı hakkında işlem yapılmasına muhalefet eden üyelerin “Kaç Zekeriya kaç. Hakkında terör örgütünden soruşturma izni verildi. Yakında tutuklanırsın” demesinin ardından her iki eski savc soluğu yurtdışında aldı.

Sızmaya şoruşturma

HSYK 3. Daire`deki paralel yapıya yakın üyelerce sızdırıldığı iddia edilen konuyla ilgili Adalet Bakanlığı`nın harekete geçmesi bekleniyor. Aynı zamanda HSYK Başkanı olan Adalet Bakanı Kenan İpek`in söz konusu “sızdırma” iddiasının gerçek olup olmadığı yönünde araştırma talimatı vereceği öğrenildi. Sızmanın HSYK`dan yapılmış olması halinde ilgili kişiler hakkında soruşturma başlatılması gündeme gelecek. 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir