• DOLAR 32.542
  • EURO 34.769
  • ALTIN 2488.988
  • ...
SON DAKİKA
İspanya İslami Cemaat Lideri Abdurahman Malik Ruiz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mehmet Özcan / İstanbul / doğruhaber

İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB)’nin Fethinin 1300. Yılı münasebetiyle düzenlediği Uluslar arası Endülüs Sempozyumu Eyüp Bahariye Mevlevihanesi’ndeki İnsan ve Medeniyet Hareketi Genel merkezinde gerçekleştirildi.

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan Sempozyumun açılış konuşmasını yapan İDSB Genel Sekreteri Necmi Sadıkoğlu, ‘’1300 yıl önce kurulan Endülüs medeniyeti, İslam’ın evrensel mesajını Batı’ya taşıdı’’ dedi. Birçok yabancı misafirin katıldığı sempozyumda yapılan oturumlarda Endülüs’ün fethi ile Müslümanların kurduğu medeniyet masaya yatırıldı.

“BATI’YA İSLAM’IN MESAJINI ENDÜLÜS MEDENİYETİ TAŞIDI”

Bugünkü İspanya’nın güneyinde ve Sicilya adasında 711-1492 tarihleri arasında köklü ve ihtişamlı bir İslam kültürünün geliştiğini ifade eden Sadıkoğlu, Endülüs’ün sanattan mimariye, edebiyattan müziğe, bilimden düşünceye her sahada başta Avrupa olmak üzere tüm dünyayı etkileyen bir medeniyet olduğunu kaydetti. Sadıkoğlu, Endülüs’teki bir arada yaşama kültürünün özellikle günümüzde ciddi anlamda tahlil edilmesi gerektiğini belirterek, ‘’Bugün, Endülüs İslam tecrübesinden, tüm insanlığın alacağı önemli dersler vardır’’ dedi.

İSLAM’IN ADALET ANLAYIŞI BİRÇOK SORUNA ÇÖZÜMDÜR

Programda “Birarada Yaşama Tecrübesi olarak Endülüs” başlığıyla bir konuşma da Başbakanlık Başmüşaviri Doç. Dr. İbrahim Kalın yaptı. Doç. Dr. İbrahim Kalın, Endülüs tecrübesinin ortaçağ Avrupa’sında Müslümanlar eliyle uygulanan çok önemli bir birikim olduğunu ifade etti. Bugünkü Müslümanların ellerindeki tarihi tecrübeleri ivedi bir şekilde tespit etmeleri, gerekli tarihi araştırmaları yaparak günümüze ışık tutacak kazanımları ortaya koymaları gerektiğinin altını çizdi. Dünyanın gelmiş olduğu tahammülsüz ve gücün iktidarına odaklı dönemin ancak İslam’ın adalet anlayışı ve insan aklının vahiy ve fıtrata uygun geliştireceği modellerle aşılabileceğini söyledi.

İDSB Genel Sekreter Yardımcısı Av. Ali Kurt’un yaptığı kapanış konuşmasıyla tamamlanan sempozyumda tebliğcilere plaket sunumları yapıldı.

“İspanya’daki faaliyetlerimiz”

Sempozyum sonrası görüştüğümüz İspanya’daki İslami Cemaat lideri Abdurahman Malik Ruiz, İspanya’daki Müslümanların durumu ve yaptıkları faaliyetleri kısaca gazetemize değerlendirdi.

“MÜSLÜMANLAR OLARAK DAYANIŞMA İÇİNDE OLMALIYIZ”

İspanya’da İslam merkezlerinin sayısının Katoliklerin kiliselerine göre çok çok az olduğunu belirten Abdurahman Malik, bu konuda tüm dünya Müslümanlarının gerek ekonomik gerek manevi olarak büyük bir dayanışma içerisinde olması gerektiğine dikkat çekti. Abdurahman Malik, kendisinin Granada’da kaldığını ancak lideri olduğu cemaatinin İspanya’nın birçok şehrinde şubeleri olduğunu dile getirdi.

Hareketlerinin, medya faaliyetlerinde bulunduğunu, konferanslar düzenlediğini, Konuşmalar tertiplediğini ifade eden İspanyol lider, Web sitelerinin de mevcut olduğunu ve televizyona çıkıp Müslümanlar olarak kendilerini ifade edebildiklerini söyledi

KRİZE ÇÖZÜM…

Avrupa’daki krize yönelik bir önerisi de olduğunu ifade eden Abdurahman Malik, krizin çözümünün paranın, altın ve gümüş karşılığını sağlayarak çözmeyi düşündüklerini söyledi.

ASIL AMAÇ İSLAMİ DAVET SONRA YARGILARI YIKMAK

İspanya İslami Cemaat lideri Abdurahman Malik, cemaatlerinin asıl amacının, birincisi; İslam`a davet etmek ve İslam`ı yaymak olduğunu, ikincisinin ise insanların İslam’a karşı önyargılı yaklaşımlarını yıkmak olduğunu vurguladı. Abdurahman Malik, “İspanya’da ve genel olarak Batı’da İslam dininin, terörizm ve kadına şiddeti gibi konuları içinde barındırdığı gibi fikirlerin doğru olmadığını anlatarak insanları doğru yola sevketmeye çalışıyoruz" diye ifade ederek İslam’ı anlattıklarını belirtti.

KUR’AN VE SÜNNET ÇERÇEVESİNDE BİR OLALIM

Son olarak Müslümanların birlik içinde olmaları ve beraber hareket etmeleri gerektiğini kaydeden Abdurrahman Malik, bunun Kur’an ve sünnet çerçevesinde gerçekleşebileceğine dile getirdi.
ABDURRAHMAN MALİK RUİZ KİMDİR?

İspanyol asıllı olup 22 yaşındayken 1992 yılında Müslüman oldu. Granada Üniversitesi İnşaat Mühendisliğini bitirdi. 1999 yılında İspanya’daki Müslüman Cemaatin lideri olarak seçildi. Gırnata Büyük Camisinin idaresini yürüten Gırnata Cami Vakfı’nın 2001 yılından beri başkanlığını yapmaktadır. Şehirde cami inşaatı yapma projeleri geliştiren Seville Cami Vakfı’nın da 2004 yılından beri başkanlığını yapmaktadır. 2005 yılından bu yana İspanyol hükümetince yasalaştırılan tüm yaştaki çocuklar için ilk İslami eğitim projeleri geliştiren Al Andalus Eğitim Vakfı’nın başkanlığını yapmaktadır. İspanyolca yayın yapan tek Müslüman gazete olan İslam Today’ın Genel Yayın Yönetmenliğini yapmaktadır. 2005 yılından bu yana Avrupa Müslüman Birliği (EMU) adlı teşkilatın başkan yardımcılığını yürütmektedir. İslam ile ilgili multimedia projelerini geliştiren Garnata Media projesinin CEO’sudur. Çoğunlukla Arapça’dan İspanyolcaya çevirilerin yapıldığı meşhur yayınevi Madrasa Editorial’ın CEO’sudur.

Bu haberler de ilginizi çekebilir